De Ahr is een rivier in Duitsland die ontspringt in de Eiffel op 520 meter hoogte in Blankenheim. De Ahr verbindt de Eiffel met de Rijn.
De Ahr- streek is een van de kleinste wijnregio's van Duitsland, gelegen ten noordwesten van Rheinland-Pfalz, en vooral gekend voor zijn rode wijnen.
De Romeinen ontdekten de klimatologische voordelen van het wilde en plantten er de eerste druivenstokken.
Vooral de Spätburgunder,  Frühburgunder en de Blauer Portugieser behoren tot de specialiteiten van de regio.
De topwijnen van de Ahr moeilijk geproduceerd worden. Bij het werken aan de wijnstokken en plukken moet men door rotsspleten naar extreem steile wijngaardperceeltjes klauteren, waar soms maar een paar stokken naast elkaar staan. Het zware werk in de wijngaard wordt wel beloond met topkwaliteit.
De Ahr wringt zich in nauwe bochten door het grillige rotslandschap in de richting van de Rijn waar de wijngaarden tussen de rotsen liggen. Door het zachte klimaat groeien de druiven er in optimale condities, omdat de overdag opgewarmde rotsen ‘s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven.
Door de beperkte grootte bestaat de Ahr- regio slecht uit één Bereich, nl. Walporzheim-Ahrtal) met slechts 1 Grosslage, Klosterberg) en  daarbinnen 43 individuele wijngaarden.

kaartahr