De Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Het ligt ten oosten van Lissabon. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden.Bodem is veelal graniet en leem. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteitswijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken. 

De DOC-wijnen hebben veel body en fruit en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Tempranillo,Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt verbouwd. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Síria, Palomino Fino, Arinto de Bucelas en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekend uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal.

De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn o.a. de Torre do Esporão, Mouchão Tonel,Pera Manca, Marques de Borba reserva. De beste witte wijnen zijn o.a. Esporão reserva, Pato Frio Antão Vaz, Gáudio Verdelho, Pera Manca

Subregio's - sinds 2003, voorheen I.P.R.

 • Portalegre
  De naam mag nog steeds samen worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Portalegre.
  Het is de meest noordelijke subregio van Atlentejo en ligt langsheen de Spaanse grens. De regio staat bekend omwille van zijn krachtige, kruidige rode wijnen en sterk alcoholische witte wijnen.
  De belangrijkste druivensoorten zijn Aragonez, Arinto, Assario, Fernao Pires, Galego, Grand Noir, Manteudo, Periquita, Roupeiro en Trincadeira (allerbelangrijkste)
 • Borba
  De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Borba.
  Borba ligt ten zuiden van de Portalegre subregio en ten noorden van de Redondo subregio. Het was de 1ste subregio van Alentejo internationaal bekend werd omwille van de kwaliteitsvolle wijnen.
 • Evora
  De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Evora.
  De regio staat bekend om zijn romige, volle rode wijnen
  De belangrijkste druiven zijn Aragonez, Arinto, Periquita, Rabo de Ovelha, Roupeiro, Tamarez, Tinta Caida en Trincadeira
 • Redondo
  Het gebied wordt begrensd door  Borba naar het noordoosten, de Evora in het westen en Reguengos  naar het zuidoosten. Het gebied is voornamelijk bekend om zijn fruitige rode wijnen.
  De belangrijkste druivensoorten zijnAragonez, Fernao Pires, Manteudo, Moreto, Periquita, Rabo de Ovelha, Roupeiro, Tamarez en Trincadeira
 • Reguengos
  Reguengos is een Portugese wijnregio rond de gemeente Reguengos de Monsaraz.
  De naam kan nog steeds  worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Reguengos.
  Het gebied wordt begrensd door Redondo in het noorden en  Granja-Amarelja in het zuidoosten
  Belangrijkste druivensoorten zijn Granja-Amareleja Aragonez, Manteudo, Moreto, Periquita, Perrum, Rabo de Ovelha, Roupeiro en Trincadeira
 • Vidigueira
  De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Vidigueira
  Binnen Alentejo DOC, wordt dit deelgebied begrensd door de Reguengos in het noordoosten en de Moura inhet zuidoosten. De wijnbouw heeft een lange geschiedenis in de vulkanische bodem van de regio. De naam Vidigueira zelf is afgeleid van het Portugese Videira wat zoveel betekent als "wijn".
  Er worden hoofdzakelijk witte wijnen geproduceerd.
  Belangrijkste druivenvariëteiten zijn: Alfrocheiro, Anatao Vaz, Manteudo, Moreto, Periquita, Perrum, Rabo de Ovelha, Roupeiro en Trincadeira
 • Moura
  De naam kan nog steeds samen worden aangeduid met die van Alentejo, als Alentejo-Moura.
  Wijngaarden in dit warme klimaat regio worden geplant in koele, rode klei gronden die de rijpingsperiode van de druif kan uitbreiden en zo finesse aan de wijn toevoegen.
 • Granja-Amarelja
  Deze subregio ligt een 10-tal km ten zuidoosten van de stad Reguengos en een 10-tal km ten noordoosten van Moura. Het wordt begrensd door de rivieren Guadiana en de Ardila en vooral bekend omwille van zijn rode wijnen.
  De wijnen moeten min. 11,5% alcohol bevatten voor de rode wijnen en min. 11% voor de witte wijnen.
  Er is een max. opbrengst van 55 hl/ha voor de rode wijnen en 60 hl/ha voor de witte wijnen
  Er heerst een continentaal klimaat met weinig regenval. Door de droogte zijn de opbrengsten aan de lage kant
  De bodem bestaat uit graniet en leisteen
  Druiven: Voor de rode wijnen is er een minimum voorzien van 75%: moreto, trincadeira preta en castelão. Deze mogen worden aangevuld met alfrocheiro preto en aragonez. Voor de witte wijnen bedraagt dit minimum 65%: manéudo, rabo de ovelha en síria en aangevuld worden met antão vaz, diagalves, perrum en trincadeira das pratas.
alentejo