Algarve is het meest zuidelijk gelegen gebied van het Portugese vasteland. De wijnbouw in de Algarve is de laatste 50 jaar echter dramatisch gedaald. De wijngaarden werden verdreven door de citrusplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw aanplanten van wijngaarden en hun wijnkelders en productiemethoden te moderniseren. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. 

Het klimaat is mediterraan en zeer mild, ook in de winter. Het is er droog en zonnig en er valt weinig regen. Door het hoge aantal zonuren per jaar zijn de druiven zeer suikerrijk. Het klimaat is eigenlijk te warm voor wijnbouw.

De bodem van de Algarve bestaat voornamelijk uit zand met wat grind gelegen op een rotsige ondergrond

Hoewel de hoofdmoot van de wijnen uit de Algarve eenvoudige landwijnen zijn vindt men er toch subregio's met een D.O.C.- statuut

 • Lagoa
  Lago is een gemeente gelegen in het district Faro en tevens het meest zuidelijk gelegen Portuges wijngebied. Het wijndistrict omvat verder Albufeira en een deel van Loulé. De wjinen die  hier geproduceerd worden, worden bij de beste wijnen uit Algarve gerekend.
  Witte druivenvariëteiten zijn Arinto (Pedernã) en Síria (Roupeiro), en als blauwe Tinta Negra Mole en Trincadeira (Tinta amarela).
 • Lagos
  Het wijndistrict Lagos omvat de Lagos, Aljezur, Vila do Bispo en ligt langsheen de Cap Saint-Vincent. Er worden rode en witte wijnen geproduceerd..
  Voor de rode wijnen worden volgende druivenvariëteiten gebruikt: Castelão (Periquita), Trincadeira (Tinta amarela) en Ttinta Negra Mole.
  Voor de witte wijnen gebruikt men Arinto (Pedernã), Malvasia Fina en Síria (of Roupeiro).
 • Portimão
  Er worden witte en rode wijnen geproduceerd. De blauwe druivenvariëteiten hier zijn Castelão, Trincadeira (Tinta Amarela) en Tinta Negra Mole. De witte variëteiten zjin Arinto (Pedernã) en Siria (Roupeiro).
 • Tavira
  Witte en rode wijnen. 
  Blauwe druiven: Castelão, Trincadeira (ou Tinta Amarela) et tinta negra mole. Witte druiven: Arinto (Pedernã) en Síria (Roupeiro).
algarve