De Alsace bevindt zich in het noordoosten van Frankrijk en is een smalle strook wijngaarden over een 100 tal km tussen de rijge beboste Vogezen en de Rijn genesteld in tegen de Duitse grens aan, grenzend aan het Duitse wijngebied Baden. Het begint ter hoogte van Marlenheim en eindigt nabij Thann. Er wordt al sinds de Romeinse tijd aan wijnbouw gedaan.
Wat het meest opvalt in de streek zijn de duitsklinkende dorpsnamen. Dit komt doordat de Alsace 4 eeuwen lang over en weer geslingerd werd tussen Duitsland en Frankrijk. Na W.O. II werd het definitief Frans grondgebied. Daardoor hebben beide landen een grote rol gespeeld in de vorming van de cultuur, taal, keuken en wijn.
Net als in Duitsland richt men zich grotendeels op witte wijnen en het is de enige A.O.C die de naam van de druiven op het etiket weergeeft en niet van het dorp waar de druiven zijn geteeld.
Van de oostelijke warme en droge,  door de najaarszon beschenen wijngaarden komen kruidige en geurige witte wijnen met een eigen karakter. Naast de droge witte wijn waar de streek bekend voor is, worden er ook uitstekende zoete wijn van laat geplukte druiven gemaakt.
De meeste wijnen zijn droog en wit omdat door het noordelijke klimaat de productie van dieprode wijnen onmogelijk is omdat rode druiven er zelden volledig rijpen.
Dat de witte druiven er volledig kunnen rijpen is vooral te danken aan de Vogezen. De bergen vormen een afscherming tegen de westenwinden met al hun regen. Dit zorgt aan de lijzijde van de bergen voor een mesoklimaat (lokale klimaat dat van invloed is op het karakter van de wijn of het karakter van de wijngaard)dat warm, zonnig en droog is. Het is de op 1 na droogste plaats in Frankrijk (na Perpignan). Zolang de wijngaarden op de steile uitlopers aan de lijzijde liggen, rijpen de druiven goed.

Langs de Routes Vins kronkelt men door schilderachtige, middeleeuwse stadjes en dorpen met hoge kerktorens met puntdak. Je vindt er vaak kleurrijke vakwerkhuizen die haast over de smalle met kasseien belegde straatjes hangen.
De Route des Vins (170 km lang) is onderverdeeld in 4 subregio’s

 • Thann tot Wettolsheim
  Mulhouse, Thann, Cemay, Guebwiller, Rouffach
 • Colmar tot Ribeauville
  Colmar, Turckheim, Kayserberg, Riquewhir, Ribeauvillé
 • Bergheim tot Bernarsdwiller
  Andlau, Barr, Dambach la Ville
 • Obernai tot Marlenheim
  Marlenheim, Moisheim, Mutzig, Obernai

De A.O.C. Alsace Grand Cru werd erkend in 1975 met aanpassingen in 1983, 1992 and 2007. De wijnen komen uit geselecteerde plaatsen in het gebied van de Alsace AOC, die tussen de 200 en 300 m boven de zeespiegel gevestigd zijn. Om voor Grand Cru in aanmerking te kunnen komen moet de opbrengst van de wijngaarden hectoliter 65 per hectare of minder zijn, moet de wijn uit één enkele wijngaard komen en de naam van de wijngaard moet op het etiket worden vermeld.
Momenteel zijn er 51 Grand Cru's erkend. De recentste toevoeging is Kaefferkopf van Ammerschwihr en dateert van januari 2007 is. Nochtans beweren sommige kenners dat sommige van de plaatsen het niet echt waardig zijn om het label Grand Cru te hebben en de grenzen van het gebied te groot geplaatst zijn. Daarom plaatsen niet alle producenten van de Alsace Grand Cru op de etiketten omdat zij van oordeel zijn dat hun eigen benamingen voor hun topwijnen beter aantonen dat een wijn zeer kwaliteitsvol is. Het label Grand Cru is ook controversieel omwille van de algemene beperking van 4 verscheidenheden

 • De witte wijnen moeten geproduceerd worden uit de Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewürztraminer. Behalve bij enkele wijngaarden waar gemengd mag worden moeten de wijnen gelabeld worden met hun variëteitsnaam. Dit kan zijn: Ventage tardive, Sélection de Grains Nobles
 • In sommige Grand Cru wijngaarden zijn blends toegestaan, en mogen ook enkele niet nobele druiven bevatten. Deze wijnen zijn enkel voorzien van een etiket met de naam van de wijngaard. In 2006 werd Zotzenberg de 1ste Grand Cru wijngaard waar een beetje Sylvaner werd toegelaten. In de Alsace worden blends gewoonlijk aanzien als wijnen van mindere kwaliteit.
Grand Cru wijngaard Optie 1: Druivenrassen

Optie 2: Druivenrassen

in blend

Altenberg de Bergheim Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling 50-70% Riesling, 10-25% Pinot Gris, 10-25% Gewürztraminer
Tot 10% Muscat Ottone, Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat Rose à Petit Grains
Kaefferkopf Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling

60-80% Gewürtraminer, 10-40% Riesling, 0-30% Pinot Gris
Tot 10% Pinot Blanc, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat Rose à Petit Grains en Chasselas

Zotzenberg Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling, Silvaner Niet toegestaan

 

De Grand Cru wijngaarden worden ingedeeld in 2 secties: Bas-Rhin en Haut-Rhin

 • In de Bas-Rhin zijn er 14 Grand Cru wijngaarden te vinden: Altenberg de Bergbieten (Bergbieten), Altenberg de Wolxheim (Wolxheim), Bruderthal (Molsheim), Engelberg (Dahlenheim en Scharrachbergheim), Frankstein (Dambach-la-Ville), Kastelberg (Andlau), Kirchberg de Barr (Barr), Moenchberg (Andlau enEichhoffen), Muenchberg (Nothalten), Praelatenberg (Kintzheim), Steinklotz (Marlenheim), Wiebelsberg (Andlau), Winzenberg (Blienschwiller), Zotzenberg (Mittelbergheim)
 • In de Haut-Rhin zijn er 37 Grand Cru wijngaarden te vinden: Altenberg de Bergheim (Bergheim), Brand (Turckheim), Eichberg (Eguisheim), Florimont (Ingersheim en Katzenthal), Froehn (Zellenberg), Furstentum (Kientzheim en Sigolsheim), Geisberg (Ribeauvillé), Gloeckelberg (Rodern eb Saint-Hippolyte), Goldert (Gueberschwihr), Hatschbourg (Hattstatt en Voegtlinshoffen), Hengst (Wintzenheim), Kaefferkopf (Ammerschwihr), Kanzlerberg (Bergheim), Kessler (Guebwiller), Kirchberg de Ribeauvillé (Ribeauvillé), Kitterlé (Guebwiller), Mambourg (Sigolsheim), Mandelberg (Mittelwihr eb Beblenheim), Marckrain (Bennwihr en Sigolsheim), Ollwiller (Wuenheim), Osterberg (Ribeauvillé), Pfersigberg (Eguisheim en Wettolsheim), Pfingstberg (Orschwihr), Rangen (Thann en Vieux-Thann), Rosacker (Hunawihr), Saering (Guebwiller), Schlossberg (Kientzheim), Schoenenbourg (Riquewihr en Zellenberg), Sommerberg (Niedermorschwihr en Katzenthal), Sonnenglanz (Beblenheim), Spiegel (Bergholtz en Guebwiller), Sporen (Riquewihr), Steingrubler (Wettolsheim), Steinert (Pfaffenheim en Westhalten), Vorbourg (Rouffach en Westhalten), Wineck-Schlossberg (Katzenthal en Ammerschwihr), Zinnkoepflé (Soultzmatt en Westhalte
alsace