In het zuiden van Spanje ligt maar 1 autonome regio: Andalusië. Andalusië grenst in het noorden aan Extramadura en Castila La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het westen aan Portugal en Atlantische oceaan. Andalusië is ook de streek van de Sherry, een versterkte wijn die geproduceerd wordt in de regio van Jerez de la Frontera. Hiervoor worden vooral de Palomino en Pedro Ximénez druif gebruikt.

Behalve voor sherry is de streek vooral heel goed geschikt voor de productie van zoete wijnen en slechts voor een klein deel voor andere wijnen. De gebruikte druivensoorten zijn hier totaal anders dan in de rest van Spanje.

Er heerst een heel warm klimaat in deze streek met aan de kust een eerder vochtig mediterraan klimaat, terwijl iets meer landinwaarts een continentaler klimaat te vinden is.

Druivenvariëteiten

Er worden vooral witte wijnen geproduceerd waarvan het meerendeel dient als basis voor de sherry.

  • Airén
  • Garrido
  • Moscatel
  • Palomino ( Listán )
  • Pédro Ximenez
  • Torrontés
  • Zaléma

Er wordt verder geëxperimenteerd met rode wijnen 

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Syrah

D.O. Appellaties

Niet-DO wijnen

  • Vinos de la Tierra: Cádiz, Contraviesa-Alpujara
  • Vinos Comarcales: Laujar, Villaviciosa, Lopera, Aljarafe, Lebrija, Los Palacios