Hier worden reeds meer dan 15 eeuwen prachtige wijnen geproduceerd. De streek Anjou-Saumer heeft diverse sub A.O.C.'s en biedt een waaier aan wijnen. Samen de wijnen van het meer oostelijk gelegen Touraine vormen deze wijnen de "Midden-Loire".
De naam van deze streek blijft ondanks alles nauw verbonden met de zoete, vaak de naam wijn onwaardig, Rosé d'Anjou. Omdat veel te veel concessies gedaan werden aan de prijs was de kwaliteit vaak onverantwoord wat dan ook vaak resulteerde in katers. Deze wijnen kregen dan ook de bijnaam "wijnvuilnisbak van Europa". Met een beetje zoeken en voor de gepaste prijs kan je wel goede Rosé d'Anjou wijnen vinden.

Anjou

Anjou ligt tussen Nantes en het Saumurgebied in de omgeving van Angers. De A.O.C. Anjou omvat 128 gemeenten uit het departement Maine-et-Loire, 14 gemeenten in Deux-Sèvres en 9 gemeenten in Vienne. De regionale A.O.C. bevat meerdere subregionale en gemeentelijke A.O.C.'s.
Het merendeel van de regio's in Anjou bevindt zich ten zuiden van de Loire, met 1 uitzondering,nl. Savennières wat gelokaliseerd is op de rechteroever ten zuiden van Angers.
Gelegen langs de Loire heeft de regio van Anjou een mild continentaal klimaat met maritieme invloeden door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Deze invloed komt door bossen van de Vendée in het zuidwesten. De zijrivieren van de Loire, met in het bijzonder de Layon en Aubance spelen een belangrijke rol in de wijnproductie. De wijngaarden die op de rechteroever ervan zijn aangeplant zijn beschut tegen de wind door de nabijgelegen heuvels. De Aubance en Layon lopen evenwijdig en gaan noordwstelijk richting Loire.
De bodemstructuur is enorm complex in de Anjou. Je kan 2 hoofdbodemsoorten onderscheiden:

Anjou Noir (Anjou): Bodem bestaande uit leisteen, blauwe schilfersteen en afgebrokkelde oersteen van het Centraal Massief

Anjou Blanc (Saumur/Vouvray/Montlouis): Bodem van kalk en tufsteen

Diverse A.O.C's