Corsica omvat heden ten dage 9 A.O.C’s waarvan onderveeld in 33% rode wijn, 54;5% rosé, 10,5% wit en 2% Vin Doux Naturel

2 gemeentelijke A.O.C.’s:

  • Patrimonio
    Sinds 13 maart 1968 mag de aanduiding “Appellation d’Origine Controlée” op de etiketten vermeld. Dit was de 1steCorsicaanse A.O.C.
    Met zijn kalkbodem en profiterend van ideale klimatologische omstandigheden is dit de “terroir” bij uitstek van het mooie eiland, waar nog steeds verbeteringen worden geboekt. De rosé’s zijn zeer kenmerkend, maar ook de roem van de witte wijnen, dankzij de Vermentino druiven, verspreidt zich tot ver buiten het eiland.
    Voor de rode wijnen maakt men voornamelijk gebruik van Nielluccio.
    Omvat 907 ha wijngaard. Het rendement bedraagt 39 hl/ha
  • Ajaccio
    Ajaccio kreeg het A.O.C. label in 1984. Voorheen kregen de wijnen het label Coteaux d’Ajaccio. Deze "terroir" produceert hoofdzakelijk rode wijnen. Deze zijn goed te bewaren gedurende een aantal jaren.
    Hier wordt uitsluitend de Sciaccarellu gebruikt.
    Omvat 242 ha wijngaard met een rendement van 34,7 hl/ha

5 Algemene A.O.C’s:

  • Corse “Calvi”

    Het A.O.C. werd gecreëerd in 1976. Omvat 276 ha wijngaard. Het rendement bedraagt 30 hl/Ha.
    De wijngaarden zijn gelegen het departement Haute-Corse in de dorpen: Algajola, Aregno, Avapessa, Belgodère, Calenzana, Calvi, Cateri, Corbara, Costa, Feliceto, Galéria, L'Ile-Rousse, Lama, Lavatoggio, Lumio, Manso, Moncale, Montegrosso, Monticello, Muro, Nessa, Novella, Occhiatana, Palasca, Pietralba, Pigna, Sant'Antonino, Santa-Reparata-di-Balagna, Speloncato, Urtaca, Ville-di-Paraso en Zilia.
    De toegestane druiven zijn:
    Rood en rosé: Nielluccio, Sciacarello, Grenache noir, Cinsault, Mourvèdre, Barbossa, Syrah, Carignan N en Vermentino.  Deze druiven kunnen als monocépage of in een assemblage gebruikt worden.
    Wit: Ugni blanc en Vermentino.

  • Corse "Sartène"

    Deze A.O.C werd toegekend op 2 april 1976 en was voorheen een VDQS sinds 13 maart 1968. Het A.O.C. label is van toepassing  op  rode, witte en roséwijnen. De ligging bevindt zich tegenover de golf van Propriano. Het gebied omvat 180 ha wijngaard in de gemeenten Arbellara, Belvédère-Campomoro, Bilia, Fozzano, Granace, Grossa, Giuncheto, Loreto-di-Tallano, Mela, Olmeto, Olmiccia, Santa-Lucia-di-Tallano, Sartène, Sollacaro, Tivolaggio, Viggianello, Propriano et Sant'Andrea-di-Tallano.
    Hier vindt men typische Corsicaanse druivenvariëteiten als  sciaccarellu, niellucciu, barbarossa, vermentinu.
    Er is eenrendementvan 43 hl/ha.
    De rode wijnen kunnen een zestal jaren bewaard worden.

  • Corse Figary 

    Het A.O.C. label werd gecreëerd op 22 december 1972 en mag gebruikt worden voor rode, witte en roséwijnen.  De A.O.C omvat de dorpen Figary, Monaci-d’Aullène  en Pianttoli-Caldarello
    De rode en roséwijnen moeten Grenache Noir, Niellucio of Sciaccarello (min. 50%) bevatten. Andere toegestane druiven zijn: Aléatico, Barbaroux (Barbarossa), Carignan (max. 20%), Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Vermentino (Malvoisie de Corse – max. 20%).
    De witte wijnen moeten min. 75% Vermentino bevatten, eventueel aangevuld met Biancu Gentile, Codivarte, Genovèse (max. 10%), Ugni Blanc (Rossola – max. 25%).
    Omvat 130 ha wijngaard, met een rendement van 36 hl/ha. De onderverdeling van de wijnen is 58% rood, 12% wit en 30% rosé.
    De witte en roséwijnen kunnen max. 2 jaar bewaard worden bij de rode wijnen maakt men een onderscheid via de gebruikte druif.  Voor de Sciaccarellu is dit 3 tot 4 jaar en voor de wijnen op basis van Niellucciu bedraagt dit 6 tot 7 jaar.

  • Corse Porto-Vecchio

    Omvat 89 ha wijngaard in een gebied dat zich uitstrekt over een 55- tal km tussen Solenzara en Bonifacio langsheen de Middellandse Zee, in het zuidoosten van Corsica.
    De A.O.C omvat de gemeenten  Bonifacio, Conca, Lecci, Porto-Vecchio, San-Gavino-di-Carbini, Sari-Solenzara, Sotta en Zonza.
    Er heerst een meditteraan klimaat en men heeft er een max. gemiddeld rendement van 38 hl/ha.
    Voor de witte wijnen wordt ook hier voornamelijk Vermentino  (Malvoisie de Corse) gebruikt aangevuld met Biancu Gentile, Codivarta, Genovese en Ugni Blanc (Rossola)
    Voor de rode en rosé wijnen zijn de hoofd druiven: Grenache, Niellucio en Sciaccarello aangevuld met Aléatico, Barbaroosa, Carcajolo Nero, Carignan, Cinsaut, Mourvèdre, Syrah en Vermentino

  • Corse "Coteaux du Cap Corse"
    De A.O.C Vin de Corse-Coteau-du-Cap-Corse of A.O.C. Corse-Coteaux-du-cap-Corse wordt geproduceerd op de Cap Corse in het departement Haute-Corse. Het omvat de dorpen: Barrettali, Brando, Cagnano, Canari, Centuri, Ersa, Luri, Meria, Morsiglia, Nonza, Ogliastro, Olcani, Olmeta-di-Capocorso, Pietracorbara, Pino, Rogliano, San-Martino-di-Lota, Santa-Maria-di-Lota, Sisco, Tomino en Ville-di-Pietrabugno.
    De oppervlakte van de A.O.C Coteaux-du-cap-Corse en de A.OC. Muscat-du-Cap-Corse samen is amper 35 ha met een rendement van 32 hl/ha.
    De klei achtige bodemstructuur en het klimaat zijn enorm bevorderlijk voor de ontwikkeling van droge witte wijnen
    Druiven:
    Rood en rosé: Voornamelijk: Grenache, Nielluccio, Sciaccarello. Aangevuld met Aléatico, Barbarossa, Carcajo Nero, Carignnan, Cinsault, Mourvèdre, Syrah en Vermentino
    Wit: Hoofdzakelijk Vermentino (Malvoisie de Corse), eventueel aangevuld met Biancu Gentile, Codivarta, Genovese, Ugni Blanc (Rossola)

1 Regionale A.O.C: Vins de Corse

  • Omvat 1456 ha wijngaard met een rendement van 42 hl/ha.

1 Vin Doux Naturels (VDN) Muscat du Cap Corse 

Dit is een globale A.O.C voor zoete wijnen die uit Patrimonio (rendement 28 hl/ha)  en de Coteaux du Cap Corse kunnen komen.