Baden is met 16000 ha wijngaarden een van Duitslands grootste wijngebieden. Het strekt zich over een afstand van 400 km en dit van Tauber in het noorden tot aan de Bodensee in het zuiden. Omdat de regio 'door de zon verwend' is, is Baden als enig Duits wijngebied, zoals de Champagne, Alsace en Loirestreek in Frankrijk ondergebracht in de Europese Wijnbouwzone.
Er zijn 9 districten (Bereiche) met uiteenlopende landschappen en klimatologische omstandigheden en bijgevolg uiteenlopende wijnen als resultaat.

Door de uitgestrektheid van de regio zijn er verschillende grondtypes. Door de enorme verschillen bij hoogte, grond en klimaatcondities is er een enorme diversiteit van druivenrassen te vinden.
Als rode druivenrassen zijn er vooral de Blauer Spätburgunder (Pinot Noir), Regent en Schwarzriesling (Pinot Meunier).
Als witte druivenrassen zijn er de Müller-Thurgau, Riesling, Weissbürgunder (Pinot Blanc), Graubürgunder (Pinot Gris), Gütedel (Chasselas), Sylvaner en sporadisch Chardonnay.
De meeste familiebedrijven hebben zich tot een coöperatie samengevoegd die na strenge kwaliteitsregels hun wijnen produceren. Een 77- tal coöperaties produceren 80% van de volledige productie. Er zijn een 300 tal zelfstandige wijnboeren die met veel liefde hun eigen hoogstaande wijnen produceren en zo bijdragen tot de gerenommeerdheid van de regio.

Overzicht van het bereik

 • Badischer Bergstrasse
  De Bergstrasse ligt aan de noordelijke grens van Baden en strekt zich uit van Odenwald in het oosten tot in Heidelberg in het noorden. Ondanks de noordelijke liggingen hebben de wijnstokken om en bij de 1600 uren zonneschijn per jaar.
  Hier worden vooral Rivaner, Riesling en Schwärzriesling aangeplant.
  Gekende dorpen zijn Weinheim, Heidelberg, Darmstadt, Lorsch en Wieslock.
 • Tauberfranken
  De romantische Tauber is een klein gebied in het noorden van Baden, dat tot 1992 het "Badisches Frank land" genoemd werd. Het ligt in het midden van Duitsland. De druiven groeien alleen op de allerbeste zuidelijke of zuidwestelijke hellingen. Tauber Frank is het noordelijkste gebied van Baden maar heeft nog meer uren zon dan de meeste andere Duitse gebieden. De steile hellingen hebben voornamelijk kalksteen en leisteen bodem. Voor de Müller-Thurgau en Schwärzriesling worden er geteeld. De wijnen worden gebotteld in een typische en traditionele flessenvorm voor deze streek, de Bockbeutel
 • Kraichgau
  Kraichgau is een gebied dat omgeven wordt door het Odenwald in het noorden, het Zwarte Woud in het zuiden en Oberrheinschen Tiefebene in het oosten. Het strekt zich uit tussen Bruchsal en Wiesloch tot aan de poorten van Karlsruhe.
  In de Auwäldern Oberreheinsch zijn er 60 miljoen oude versteende resten van wijnstokken gevonden.
  De Kraichgau tussen Weinheim, Heidelberg en Wiesloch bestaat uit zachte heuvels met brede dalen. De zachte heuvels bieden een rijke landbouwgrond tussen het Zwarte Woud en het Odenwald. De bodem bestaat enerzijds uit kalksteen en kleimergel of kalkmergel anderzijds. Door de uren zonneschijn is er een zeer gunstig wijnbouwklimaat.
  Nergens anders in Baden is het aanbod rode wijn zo uiteenlopend. Naast de Spätburgunder geven hier de Blauer Porugieser, Schwärzriesling, Lemberger (Blaufränkisch) uitstekende resultaten.
  De witte druivenrassen zijn: Riesling, Müller-Thurgau, Rülander (Pinot Gris) en Auxerrois. Dit met uiteenlopende resultaten
 • Ortenau
  Tussen Baden-Baden en Offenburg strekt zich gedurende 60 km een 2600 ha grote subregio uit. Dit is een gebied met prachtige landschappen, bestaande uit hellingen in het midden, de vruchtbare Rijn en het Zwarte Woud aan de andere kant met pittoreske wijndorpen.

  Het zachte klimmat met 1700 uren zonneschijn per jaar en de graniet gronden die de zonneschijn opnemen zorgen voor de typische aard van deze wijnen. Er zijn fruitige wijnen te vinden. Het is de zuidelijkste regio van Duitsland en de bakermat van de Riesling, die hier ook Klingerberger genoemd wordt.
  Ortenau is ook een Bürgunderland. De Spätburgunder Weissherbst (roséwijn) wordt uitsluitend met Spätburgunder gemaakt. De Grauer Bürgunder is de fruitige variant van de Rülanders. De Weissburgunder is een harmonische elegante wijn.
 • Breisgau
  Ligt in het midden van een van de meest populaire toeristische gebieden in Duitsland, langs de hellingen van Zwarte Woud tussen Lahr en Freiburg. Het heeft een oppervlakte van om en bij de 2000 ha. De wijnstokken groeien op de hellingen van het Zwarte Woud, de berge en de vele dalen.
  Vooral de Spätburgunder, Müller-Thurgau, Malvoisie (Vermintino) en WeisBurgunder leveren schitterende wijnen.
  Kaiserstuhl en Tuniberg, die ook in de regio Breisgau liggen hebben een eigen Bereich.
 • Kaiserstuhl
  Het Kaiserstühl is een middelgebergte van vulkanische oorsprong in het zuidwesten van de deelstaat Baden-Württemberg en ligt aan de oostelijke rand van de Boven-Rijnse laagvlaakte in het zuiden van Baden, ten noordwesten van Freiburg im Breisgau. Kenmerken voor het landschap zijn de terrassen waar de wijngaarden op vruchtbare, vulkanische bodem groeien. De vulkanische donkere, soms zwarte rotsen kunnen heerlijk opwarmen en zo de warmte opslaan voor tijdens de nacht en de koelere dagen. Hier heeft men de meeste uren zonneschijn van alle Duitse wijnregio's, dit klimaat is te danken aan haar bijzondere positie tussen de Boven-Rijnse Laagvlakte en de Vogezen te danken. Door het uitzonderlijke klimaat groeien hier 1/3 van de wijnstokken uit Baden, waardoor bijna elk stukje grond beplant is met wijnstokken.
  Door het ongewoon warme klimaat en de bodem zijn worden hier vooral de rassen uit de Bourgogne geteeld zijnde Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc, maar ook de Müller-Thurgau, Sylvaner, Gewürztraminer en Muscat.
 • Tuniberg
  Tussen het Zwarte Woud en de Vogezen, ten zuidoosten van de Kaisersthul en ten westen van Freiburg op 100m boven de Rijnvallei, ligt met 1061 ha het kleinste wijnbouwgebied uit de regio. Er zijn mooie wijngaarden versierd met rozen, pittoreske dorpjes en idyliische tuinen die het beeld van deze heuvelachtige streek op de drempel van de stad Freiburg karakteriseren.
  De meerderheid van de wijngaarden worden bewerkt door leden van de 8 coöperaties.
  Het is een van de warmste en zonnige regio's van Duitsland.
  Het belangrijkste druivenras is de Pinot Noir, dit is te danken aan een goede warmteopslag van de bodem. Het neemt meer dan 50% voor zijn rekening en is daarmee het grooste wijnbouwgebied in Baden voor deze variiëteit.
  Ook de Müller-Thurgau wordt er vaak gebruikt.
 • Markgräferland
  De naam Markgräferland vindt zijn oorsprong ongeveer 1000 jaar geleden en beschreef het zuidelijke deel van het graafschap Mark van Baden-Durlach. Tegenwoordig strekken de wijngaarden zich uit van de bovenste Rijn Grenzacherhorn in Bazel tot Freiburg.
  Ongeveer 3121 ha wijngaarden liggen verspreid op de heuvels van het  Zwarte Woud en de Boven Rijn. De idyllische wijndorpen en de indrukwekkende rotsformaties van het Zwarte woud op de achtergrond vormen een mooie verschijning.
  Enkele van de beste bodems worden gevormd door de verwering van de noordelijke uitlopers van het Jura kalksteen. Het vochtige klimaat en de Rijn zorgen voor een vruchtbare bodem die ideale omstandigheden bieden voor de Gütedel (Chasselas).
 • Bodensee
  Het Duitse deel van de Bodensee ligt overwegend in Baden. De hellingen aldoor behoren tot de meest zuidelijke van alle Duitse regio's. De wijnen zijn hier zeer bijzonder. De gigantische massa van het grootste Duitse meer fungeert als een warmteopslag. De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, en zomer en winter zorgen voor een gematigd, bijna mediterraan klimaat.
  Direct aan het meer zorgen de bodems voor een elegantie en fruitigheid aan de wijnen die uniek is in Duitsland. Op de zachte zandsteen, de Freshwater Molasse, wat een min of meer dikkelaag van Moränenschotter is die dateert uit de ijstijd gletsjers. De Schwemmsandböden van de Boven-Rijn vallei warmen zeer snel op en resulteren in ideale teeltomstandigheden voor Pinot- variëteiten.
  De bakermat van de Spätburgunder in Duitsland ligt hier, hij werd voor het eerst geteeld door een achterkleinzoon van Karel de Grote in 884. Tegenwoordig levert deze druif een fruitige rosé of een elegante rode wijn en is het de belangrijkste druivensoort aan de Bodensee. Ook de Müller-Thurgau levert prachtige resultaten op. Nergens worden meer  fruitige wijnen van dit druivenras geteeld omwille van de bijzondere klimatologische en geologische omstandigheden van de regio
baden