Dit is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is gelegen aan de oevers van de Rio Douro; in het noorden vindt de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

Het is het grootste DOC-gebied (sinds 1979) van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro , Trajadura , Avesso en Pederna).

De benaming verwijst niet naar de groene schjin, die de wijn heeft, maar naar het feit dat de groen oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en de wjinen jong op de markt komend. De wijnen zijn licht mousserend en bij de goedkopere versies wordt er koolzuur toegevoegd. Bij de betere wijnen wordt het koolzuur bereikt door malolatische gisting waar het wrange appelzuur omgezet wordt in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

De witte wijnen worden meestal bekomen door assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc.vol moeten hebben. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd. Beste Alvarinho's zijn van Deu la Deu, Palacio de Brejueira en Adega de Monçao.