Beaujolais is het zuidelijkste district van Bourgogne en één van de beroemdste rode wijnen ter wereld voort. Beaujolais is, in het algemeen, licht en fruitig. De wijn moet enigszins gekoeld en jong gedronken worden.
De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de 3e donderdag van november de Beaujolais Nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. Door deze wijnen, die de naam wijn niet waard is, wordt de streek vaak niet op zijn waarde geschat.

De streek Beaujolais behoort officieel bij de Bourgogne, maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden.
Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio's ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages.
In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Productieproces

Meer dan 90% van alle Beaujolais wijnen wordt bereid door koolzuurgisting (macération carbonique). Hierbij worden de druiven (van het ras gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen worden met steeltjes en al in de kuipen geworpen.
Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Het koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt naar de bovenste trossen waar het gas inweekt.
Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannine afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip. Door de grote druk van het koolzuurgas bovenin de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.
Na deze koolzuurgasinweking wordt de zogenaamde lekwijn afgetapt en het residu wordt geperst en vervolgens ook toegevoegd.
Als laatste stap vindt nog de malolactische gisting plaats, waarbij de appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren.

Beaujolais nouveau

Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de beaujolais nouveau. Deze primeurwijn is afkomstig met veel 'fruit', vaak nog wat schraal bij de eerste slok. De beaujolais nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn.

Toegestane druivenrassen

  • Rode wijn: Gamay noir à jus Blanc
  • Witte wijn: Chardonnay, Aligoté

A.O.C.’s

De hele Beaujolais streek heeft recht op de AOC benamingen Beaujolais of Beaujolais Supérieur (hoger alcoholgehalte dan Beaujolais).
De AOC Beaujolais-Villages is voorbehouden aan 39 gemeenten in het noordelijk deel van de Beaujolais. Daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven. Dit zijn de 10 crus van de Beaujolais. Deze zijn van noord naar zuid:

beaujolais