Druivensoort Kenmerken
Barbera

Staat borg voor goede opbrengsten. Het is de meest robuuste Italiaanse druif, vooral in Piëmonte De druiven groeien goed, zijn laat rijp en leveren eenwijn met markant zuurtegehalte. De druiven mogen niet te rijp worden omdat de resulterende wijnen anders veel van hun karakter verliezen. Wordt in Italië jong gedronken. Het is een goede dorstlesser. Wanneer de druif goed rijp is en met een beperkte opbrengst kan de druif wijnen van een voortreffelijke kwaliteit opleveren en kan op vaten gelagerd worden. De beste wijnen zijn de Barbera d'Alba en Montferrato

Blaufränkisch (Lemberger)
 
Meest Oostenrijkse druif. Vooral in Burgenland worden elegant tanninerijke wijnen geproduceerd. In Duitsland noemt de druif  Lemberger en komt uitsluitend voor in Württemberg. Hier zijn het  echter coöperatis die de druif gebruiken en daardoor vaak te hoge opbrengsten willen en wijnen van mindere kwaliteit afleveren. De druif wordt ook in Hongarije (Kekfrankos in het zuidelijke Villany), Bulgarije en Slowakije gebruikt. Andere namen voor deze druif zijn Frankovka en Frankonia.
Cabernet Franc
 
De wijnstok gelijkt enorm op de Cabernet Sauvignon, maar de bladeren zijn veel minder getand. Het is hoogstwaarschijnlijk een vroege mutatie die bijzonder goed aangepast is aan het koelerere vochtiger klimaat van de rechteroever van de Gironde  waar Cabernet Sauvignon moeilijk rijpt. Wordt vaak gebruikt in Zuid-West Frankrijk en bij rode wijnen van de Midden-Loire zoals Saumur-Champginy, Bourgeuil, Chinon en Anjou-Villages.Wordt ook vaak verbouwd in Noordoost Italië, en Slovenië. In de Nieuwe Wereld is hij te vinden in Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.
Cabernet Sauvignon
 
Wordt vaak gecombineerd met Merlot, maar ook puur staat de druif garant voor prachtige, kleurrijke, tanninerijke wijnen. De Cabernet heeft een rijke opbrengst, wanneer dit niet in de gaten gehouden wordt levert deze laat rijpe wijnstokken grote hoeveelheden op wat ten koste gaat van de kwaliteit. De druif is zeer geschikt om wijnen te laten lageren op vat. In Frankrijk levert de druif vooral prachtige wijnen in het zuidwesten en in het Loire-dal.Verder goede wijnen uit Italië, Spanje, Oostenrijk en in de Nieuwe Wereld.
Carignan In de VS wordt hij Carignane genoemd, in Italië Carignano en in Spanje Carinera. Is van origine een Spaanse druif waar ze nog steeds verbouwd word in Costers del Segre, Penedès, Tarragona en Terra Alta. Niet zo veel te vinden in Frankrijk. Is een druif die vrij laat rijpt en daarom alleen in warme klimaten kan verbouwd worden en tanninerijke wijnen oplevert.
Cinsault Druif met een licht schil die zeer goed in een droog klimaat gedijt. Is daarom vaak te vinden in Zuid-Frankrijk, Corsica en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika wordt vooral de lokale variëteit Pinotage gebruikt. Is door zijn lichte schil zeer geschikt voor rosé. De druif wordt meestal geblend om zachtheid en geur aan de wijn te geven.
Dornfelder Moderne mutatie van Helfensteiner en Heroldrebe. Oorspronkelijk bedoeld om Spätburgunder en Portugieser met hun geringe kleur meer diepte te geven. Toen bleek de eigen kwaliteit en werd het omwille van zijn vlezig karakter zelfs met Bordeaux vergeleken. De vroegrijpe druif geeft een dieprode kleur en is geschikt voor rijping op houten vaten. Om goede kwaliteitsvolle wijn te bekomen moet er aan opbrengst- beperking gedaan worden. Vooral in Duitsland te vinden en meer bepaald in de Pfaltz en Rheinhessen.
Gamay Vooral gebruikt in Beaujolais- wijnen uit Zuid-Bourgogne. Komt enkele weken na de oogst al op de markt als Beaujolais-Nouveau of Beaujolais-Primeur en wordt meteen gedronken. Een betere categorie wijnen zijn te vinden in de Beaujolais-Villages. De crus zijn dan genoemd naar het dorp van herkomst. In Zwitserland wordt de druif samen met Pinot Noir geblend voor de Dôle.
Grenache Garnacha) Oorspronkelijk een Spaanse druif. Komt het best tot zijn recht in winderige regio's in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. De wijn is licht van kleur en beperkt houdbaar. Door opbrengstbeperking kan de druif zeer geconcentreerde wijnen opleveren. Daardoor krijgt de Châteauneuf-du-Pape zijn structuur en de rode wijnen uit Languedoc-Roussilon hun robuustheid. Wordt meestal in blends gebruikt. In Frankrijk worden ook rosé wijnen geproduceerd van deze druif, bvb in Tavel waar hij de belangrijkste druif is.
Malbec Is een donkere druif die in een groot deel van Zuidwest Frankrijk en de Loire gekend is als Côt Noir, in delen van Bordeaux als Pressac; in Cahors (belangrijkste druif voor deze streek) als Auxerrois. In koelere klimaten een vrij fragiele wijnstok die de wijn een wild karakter kan geven maar in de beste wijngaarden van Cahors en de regio Lujan de Cuyo van Mendoza in Argentinië dieprode intens rijpe wijnen kan opleveren met een groot bewaarpotentieel. Wordt ook verbouwd in Chili, Australië, Calfornië en Noord-Oost-Italië
Merlot Deze druif die gevoelig voor is nachtvorst vertoont na de bloei regelmatig coulure (onvolledige vruchtbezetting) en is zeer gevoelig voor valse meeldauw (groep schimmels onderaan het blad waar poederachtige vlakken zitten die in een later stadium het gehele oppervlak bedekken). Onder vochtige omstandigheden kan de schimmel zich snel uitreiden. De druif levert door zijn vlezig karakter goede wijn als monocépade, maar kan ook uitstekend met cabernet-sauvignon geblend worden omdat deze zo tanninerijke soort zo ronder gemaakt wordt.
Wordt ook aangeplant in Noord-Italië, Oost-Europa en Zwitserland (Ticino). Is erg in opkomst in Oostenrijk
Montepulciano Druif die geteeld wordt in Abruzzo en le Marche, is ook terug te vinden in de Montepulciano d'Abruzzo, niet te verwarren met Montepulciano in Toscano die gekend is voor zijn Vino Nobile. De druif zorgt voor fruitige, droge wijn met zchte tannines. Wordt soms geblend met Sangiovese. De wijnen moeten jong gedronken worden.
Nebbiolo
 
Wordt laat rijp en heeft hoge bodem en klimatologische eisen. Komt het best tot zijn recht op steille hellingen die tijdens de herfst in de mist verdwijnen. Levert op moeilijk te bewerken wijngaarden donkere, geconcentreerde bewaarwijnen op. Wanneer hij jong is, is deze druif verantwoordelijk voor Barolo en Barbaresco. Komt pas na 10 jaar tot zijn volledige ontplooiing.
Petit Verdot 
(Kleiner
Grünling)
 
Is een van de beste druivensoorten ter wereld. De druif heeft een dikke schil, is zeer klein en heeft een laag rendement, vandaar de naam.
Laatrijpend ingrediënt in de klassieke Bordeaux mélanges waaraan hij in warme jaren een peperachtig karakter kan geven.
De druif is erg tanninerijk waardoor de wijn een goed bewaarpotentieel heeft
Pinot Meunier De meest algemene druif in de Champagne, waar de wijn van door deze druif jeugdig fruit toevoegt aan Chardonnay en Pinot Noir. Hij wordt meunier (molenaar) genoemd omdat de bladeren onderaan stoffig wit zijn. Wordt als Müllerrebe verbouwd in Württemberg (Duitsland).
Pinot Noir
(Spätburgunder)
 
Komt oorspronkelijk uit Bourgogne waar hij prachtige lang houdbare wijnen oplevert. In Bourgogne zijn echter ook wijnen te vinden van deze druif die het drinken niet waard zijn. Het is dan ook belangrijk dat de producent de juiste klonen kiest. Er zijn varianten die te veel opbrengst geven terwijl andere meer concentratie opleveren. Goede Bourgognes kunnen goed tegen houtlagering en zijn goede bewaarwijnen. Is ook in de Champagnestreek goed vertegenwoordigd. Daar wordt de druif maar licht geperst vanwege de gekleurde schillen en zijn de champagnes dan elegant.
In Duitsland (Spätburgunder of Blauer Burgunder) wordt hij alsmaar belangrijker. De Frühburgunder is een afgeleide die vroeger rijp is en vooral aan de Ahr prachtige wijnen oplevert. Ook in Zwitserland (Wallis) worden mooie wijnen geproduceerd.
Sangiovese Hoewel het de meest voorkomende druif in Italië is komt de naam niet vaak voor op het etiket. De druif wordt gebruikt in de Brunelle di Montalcino en is zeer belangrijk voor Chianti en Vino Nobile di Montipulciano. Ook in de duurdere Vini da Tavola is dit ras beslissend. De druif wordt langzaam rijp en vereist veel warmte. Door onrijpe druiven wordt de wijn zuur en krijgt hij bittere tannines.
St-Laurent Vermoed wordt dat deze druif afkomstig is van Frankrijk maar dit is niet 100% zeker. De naam is afgeleid van St-Laurentius. Rond 10 augustus begint de rijping van de druiven wat zichtbaar is aan de verkleuring van de schil. In Oostenrijk wordt deze druif enorm gewaardeerd. In Duitsland is hij redelijk in onbruik geraakt omwille van wisselvallende opbrengsten. Alleen in de Pfaltz zijn goede wijnen van deze druif te vinden. Begin jaren 90 kwam er nog een heropleving, de nieuwe generatie wijnstokken leveren sappige kwaliteitsrijke wijnen.
Syrah (Shiraz)
 
Heeft een grote traditie in de Nieuwe Wereld waar hij borg staat voor enorm geconcen- treerde compacte wijnen met een donkere kleur en veel smaak. Houtlagering geeft enorm prachtige resultaten. In Frankrijk wordt deze druif vooral in de Rhône gebruiikt. Is het hoofdbestanddeel van de Châteauneuf-du-Pape. In de Provence en Languedoc-Rousillon worden er monocépage wijnen van gemaakt
Tempranillo De druiven hebben meestal een dikke schil en geconcentreerde inhoud. De wijnstok verdraagt een koeler klimaat. de wijnen rijpen het best op nieuwe, kleine houten vaatjes. Is erg verspreid in Spanje waar ze belangrijk is voor wijnen uit Rioja, Ribera del Duero, Navarra en Somontano. Buiten Spanje wordt de druif vooral in Portugal gebruikt bij de productie van portwijnen.
Trollinger
(Vernatsch)
Vermoedelijk uit Zuid-Tirol afkomstig en is daar onder de naam Vernatsch nog steeds enorm belangrijk. in Trentino wordt de naam Schiava gebruikt. De druif levert redelijke tafelwijnen. In Duitsland vindt men de druif in Württemberg. Daar wordt van de hoge opbrengst rosé achtige, vaak lichtzoete rode wijn gemaakt die niet echt als uitstekende wijn gekend is.
Zinfandel Meest aangeplante blauwe wijndruif in Californië. Is oorspronkelijk van Zuid-Italië afkomstig (Primitivo). De wijn kan variëren van aangezoete bleke rosé (White Zinfandel) tot een op eikenhout gelagerde, kruidige, geconcentreerde, volle rode wijn. De wijnstok heeft de neiging te veel druiven te leveren die te ongelijk rijpen. Daardoor moet de wijnstok zorgvuldig onderhouden worden. Wordt ook gebruikt in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië waar een voldoende warm klimaat is om hem volledig te laten rijpen.
Zweigelt Deze Oostenrijkse kruising van professor Zweigelt geeft met meer dan 4000 ha de toon aan in Oostenrijk en komt er in bijna alle wijnstreken voor. Steeds meer beperken de producenten de opbrengst wat de wijnen ten goede komt. In Duitsland wordt in Württemberg met succes wijnen met deze druif geproduceerd.