Côtes de Bourg

De Côtes de Bourg wordt soms “Zwitserland van de Gironde’ genoemd omdat er men er veel heuvels vindt. De meeste wijngaarden zijn aangelegd tegen de zuidhellingen van een drietal heuvelruggen die parallel lopen met de Dordogne en Gironde. De heuvels zijn een 50- tal meter hoog en bieden soms prachtige panorama’s.
Côtes de Bourg ligt op de rechteroever van de Dordogne waar deze rivier samenvloeit met de Gironde, ten zuiden van Blaye rond het dorpje Bourg, een 35- tal km ten noorden van Bordeaux.
De wijnen van deze kleine appellatie produceren betere wijnen dat deze van zijn buur (Blaye), zijn tanninerijk en hebben sterke aroma’s van rode vruchten.

De A.O.C. die tegenwoordig 550 wijndomeinen bevat werd gecreëerd in september 1936 voor de rode wijnen en in mei1945 voor de witte wijnen en strekt zich uit over een 15 gemeenten: Bayon-sur-Gironde, Bourg, Comps, Gauriac, Lansac, Mombrier, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Trojan, Samonac, Tauriac, Teuillac et Villeneuve.
De bodem bestaat er uit kalksteen, kiezel, zand en klei

Er zijn zo’n 3850 ha wijngaarden voor rode wijnen en een 25 ha wijngaarden voor witte wijn. De jaarlijkste productie bedraagt om en bij de 200000 hl voor rode wijn en 1200 hl witte wijn.

Voor de witte wijnen worden Sauvignon, Colombard en Muscadelle aangeplant die droge wijnen opleveren hoewel sommige  op vaten gerijpt worden en naar halfzoete wijnen nijgen.
Voor de rode wijnen worden Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot gebruikt.

Zo’n 15% van de totale opbrengst wordt geëxporteerd Zo”n 72% van de export wordt verdeeld onder België Engeland, Nederland en Duitsland. De overige 28% worden naar Japan en U.S.A. geëxporteerd.

Blaye

Het wijngebied van Blaye is groter dan dit van zijn buur Côtes de Bourg. Tussen het noordelijkste en zuidelijkste punt van de A.O.C. ligt zo’n 50 km en aan de oostkant ligt het aan de Cognacakkers van Charente-Maritimes. Er wordt echter slechts een ¼ van de beschikbare wijngrond benut.

De uitgestrektheid van het gebied zorgt voor een verscheidenheid aan bodemtypes. Je vindt er kalkgrond met grote fossielen, kalkgronden met kiezel en alle mogelijke variaties er tussenin.

Vroeger werden voornamelijk witte wijn geproduceerd, nu wordt er echter voor 90% rode wijn geproduceerd.
De wijngaard beslaat zo’n 5800 ha en geeft een opbrengst van 320000 hl (waarvan 80% rood).
Voor de rode wijnen zijn de Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Malbec toegestaan.
Voor de witte wijnen zijn dit: Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle (apart of samen min. 70%) aangevuld met Colombard Ugni Blanc, Merlot Blanc.

De Blaye is onderverdeeld in 3 A.O.C.’s

 • Premières Côtes de Blaye
  Voornamelijk rode wijn maar sinds 1994 zijn ook witte wijnen toegestaan.
 • Blaye
  Witte wijnen met minstens 90% Ugni Blanc, Minieme hoeveelheid rode wijn
  Sedert 2000 is deze A.O.C. hoger geplaatst in de ladder, voorheen was dit de laagste categorie van de Blaye wijnen. Ze hebben en behoorlijke kwaliteit.
 • Côtes de Blaye
  Droge, frisse witte wijn sterk getypeerd door de Colombard druif
bourgeais&blayais