De Bourgogne begint 100 km ten zuiden van Parijs en strekt zich uit tot Lyon, wat goed is voor zo’n 360 km. De wijngaarden zijn vooral te vinden op de hellingen van de westelijke Saone oever.
De streek is al sinds de Romeinen beroemd voor zijn eten en drinken en is nog steeds verantwoordelijk voor verrukkelijke wijnen. Tijdens de Franse revolutie werden de beste Bourgogne wijnen voortgebracht door kloosters. Een van de gevolgen van de revolutie was dat de wijngaarden van de kerk geconfisqueerd werden en vervolgens in kleine kavels onderverdeeld. Dit systeem van kleine wijngaarden is nog steeds overheersend in Bourgogne.

In Bourgogne zijn maar 2 druivenrassen belangrijk, dit zijn chardonnay voor de witte wijnen en Pinot Noir voor de rode wijn. In de Beaujolais komt daar nog de Gamay bij.

De Bourgogne is onderverdeeld in diverse districten:

  • Chablis
  • Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune)
  • Côte Chalonnaise
  • Mâconnais
  • Beaujolais
  • Auxerrois

De reputatie is vooral opgebouwd op basis van rode wijn, maar ook enkele witte wijnen zijn beroemd. De noordelijkste is de droge Chablis, afkomstig uit een klein stadje tussen Parijs en Dijon.
Ten zuiden van Dijon ligt de Cote d’Or, een smalle helling op het zuidoosten. Deze streek is verantwoordelijk voor zeer beperkte hoeveelheden maar ook vaak de beroemdste wijnen ter wereld. De Côte de Nuits, in het noorden van de Côte d’Or is een land van bijna uitsluitende rode wijn, in het zuiden, in de Côte de Beaune worden zowel prachtige rode als witte wijn.
In de Côte Chalonnaise, ten zuiden van de Côte d’Or wordt iets mindere, maar nog zeer goede wijn gemaakt van de Pinot Noir en witte wijn van de Chardonnay.
De Mâconnais levert voornamelijk witte wijn.
Van de Gamay- druif in de nabijgelegen Beaujolais maakt men soms pareltjes van wijnen.

In Bourgogne zijn 4 kwaliteitsniveau’s te vinden:

  • Regionale appellaties (55%)
  • Appellatie villages (30%)
  • Premier Cru’s (12%)
  • Grand Cru’s (2%).

De wijn krijgt zijn eigen karakter door de enorme verscheidenheid in bodemtypes. In de Côte de Nuits alleen zijn er 59 verschillende bodemtypes te vinden waardoor Bourgogne uiteenvalt in een enorme verscheidenheid van kleine percelen en climats. De verscheidenheid is terug te vinden op de etiketten en werkt behoorlijk verwarrend. In de gemeente Nuits-Saint-Georges zijn 27 1er cru’s te vinden op slechts 100 ha wijngaard. Bourgogne wijnen staan gekend als dure wijnen maar met enig zoeken zijn er ook prachtige redelijk betaalbare wijnen te vinden.

 

bourgogne