Castilla y Léon ligt in het noordoosten van Spanje tussen Galicië en de bergachtige noordkust waar de wijnbouw vooral rond de stad Valladolid belangrijk is, rond de rivier de Douro. Het is een uitgestrekte regio en omvat ongeveer 1/5 van Spanje en wordt door Montes de Leon beschut tegen de uitwassen van het Atlanstische klimaat. Sommige van de betere wijngaarden halen hun voordeel uit een ligging op 800m hoogte waar de lange warme dagen in de rijpingsperiode samenvallen met koele nachten.

Er werd reeds in de 12e eeuw aan wijnbouw gekend. Vroeger werd vooral rode wijn geproduceerd, maar ook hier werden de wijngaarden vernietigd door Phylloxera in de 19e eeuw. Nadien werden vooral massawijnen gemaakt tot omstreeks 1970 toen in Ribera del Duero begonnen werd met de heraanplanting van de Ribera op hogergelegen percentelen. In Rueda werden met de Verdejo en later Sauvignon Blanc aromatische witte wijnen geproduceerd.

Behalve de herkomstbenamingen is er ook nog de geografische benaming Vino de la Tierra Castilla y Léon. Hieronder zijn alle gemeenten uit Castilië en Leon te vinden. Het Vino de la Tierra status werd gecreëerd in 2005.

D.O. benamingen