Catalonië werd al D.O. erkend in 1999 en werd gecreëerd met als specifieke doel om commerciële steun te verstrekken aan bodegas die kwaliteitswijn produceerden, maar niet opgenomen waren in andere specifieke D.O.'s. Een andere reden dat Catalonië met een overkoepelende herkomstbenaming kreeg is dat nog eens 4.000 hectare her en der verspreide wijngaarden het DO statuut bijkregen die voorheen niet geclassificeerd waren. Het was de 1ste regionale herkomstbenaming in Spanje.

De D.O. bevindt zich in het noordoosten van Spanje en is in het noorden begrensd door de Franse grens, in het westen door Arogon en naar het zuiden toe door het Valenciaanse land (Pais Valenciano) en ligt verspreid over binnenlandse Sierra's tot aan de kust (Ampurdan in het noorden en Penedès in het zuiden. 
Deze wijngaarden mogen geen wijn onder een andere D.O.-naam produceren. Desondanks mogen wijnhuizen die bij de D.O. geregistreerd zijn wel onvermengde wijnen onder de originele geografisch afgebakende D.O. waarvan ze lid zijn uitbrengen.

Er zijn in totaal zo'n 60000 ha wijngaard verspreid over een 300- tal gemeenten op een hoogte variërend van 350-400m.

De bodems zijn er overwegend kalkhoudend.

Het klimaat is beïnvloedt door de Middellandse Zee in de kuststreek met daar een hoge luchtvochtigheid. Hoe verder en hoe hoger men in het binnenland gaat hoe koeler het klimaat wordt.

Druivenvariëteiten

 • Blauw
  Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnacha Negra, Garnatxa Peluda, Garnatxa Roja,, Garnatxa Tintorera, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll Negre,Pinot Noir, Samsó (Cariñena), Trepat, Ull de Llebre (Tempranillo), Sumoll en Syrah 
 • Wit
  Albarinho, Chardonnay, Chenin, Macabeo, Granacha Blanca, Gewürzatraminer, Malvasia, Malvasia de Sigetss Muskat, Moscatell (d’Alexandria en Frontignan) Parellada, Riesling, Sauvignon Blanc, Xarel.lo,  Subirat Parent , Picapoll, Sumoll Blanc, Viognier, Vinyater en Pedro Ximénez.

Wijntypes en alcoholgehalte

 • Wit: 10,5% - 15%
 • Rosé: 10,5% - 15%
 • Rood: 11,5% - 15%
 • Likeurwijnen: 15% - 22%
 • Half sprankelende wijnen: 10% - 12,5%
 • Crianza: 6 maanden rijpen in eiken vaten - vervolgens 18 maanden op fles
 • Reserva: min. 12 maanden rijpen in eiken vaten - min. 24 maanden op fles
 • Gran Reserva: min. 24 maanden rijpen in eiken vaten - min. 36 maanden op fles

Er zijn ongewone blends terug te vinden omwille van het brede scala van erkende druivenrassen. Traditionele rassen worden er gemengd met buitenlandse rassen.

Catalonië is altijd gekend geweest omwille van zijn rode wijnen die ooit zwaar, zoet, oud en geoxideerd waren ofwel krachtig en zeer alcoholrijk met alcoholpercentages van 13,5-18%.

Tegenwoordig vindt men nog steeds zware wijnen maal door verbeterde installatie en vinificatietechnieken worden er nu zeer goede wijnen geproduceerd. Er werd veel geëxperimenteerd tot men vaststelde welke druivensoorten het best tot hun recht kwamen. In Catalonië wordt ook 90% van de Cava productie verricht.

De kwaliteit van de wijnen in de streek is vooral te wijden aan het werk van de familie Torres. Deze familie heeft steeds een prominente rol gespeeld. De wijnen werden door Miguel Torres Carbo op de internationale kaart geplaats. Het huis Torres werd gesticht in 1870 door Jaime Torres en situeert zich in Pacs op een viertal km van Vilafranca del Penedès. Deze familie bezit de meeste wijngaarden   in D.O. Penedès en is de grootste wijnproducent van Spanje. Behalve in Spanje bezit de familie ook Miguel Torres Chile in Chily en sinds 1986 ook Marimar Estate in Californië. In Spanje bezit de familie behalve in de Penedès regio, ook wijngaarden in DO Conca de Barbera, DO Toro, DO Jumilla, DO Ribera del Duero, Doq Priorat en in Rioja. Een paar van hun betere wijnen zijn de Sangra del Torro uit de Penedès (geïntroduceerd in 1954 en gemaakt met de  garnacha en cariñena (Carignan) en Gran Sangra del Torro bevat 60% Grenache, 25% Carignan, 15% Syrah

Diverse sub- D.O's