Cava, een mousserende wijn die volgens de Méthode Traditionelle. Sinds 1980 heeft deze wijn ook opgang gemaakt buiten Spanje. Het centrum van het Cava-gebied is het gebied rond Sant Sadurní d’Anoia in het zuidelijke deel van het district Barcelona samen met nabij gelegen gemeenten in. Daar produceren gespecialiseerde wijnhuizen – of Cava-huizen – al sinds het eind van de 19e eeuw op commerciële schaal Cava produceren.

Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava gemaakt. Desondanks omvat het D.O.-gebied in totaal 160 gemeenten gelegen in 7 andere Spaanse districten.

Deze 7 andere districten zijn: Aragón, Navarra, La Rioja, Baskenland, Extremadura, Valencia, Castilla y Léon

De meeste Cavadruiven worden verbouuwd in wijngaarden op de hellingen tussen de kustvlakte en de meseta. De Mitja-Penedès (midden Penedès) is een gebied met diepe kleiachtige kalkbodem die het water goed vasthouden. De wijngaarden liggen op 200-500m hoogte en de druiven krijgen voldoende zonlicht uit het zuidoosten om goed te rijpen; de overige wijnbouwgebieden liggen in het Ebrodal waar vooral de Macabeo (Viura) geoogst worden

Het klimaat is enorm verschillend tussen diverse gemeenten in Catalonië en nog meer tussen de 7 districten. De Catalaanse delen genieten van een gematigd mediterraan klimaat e, de regio’s verder landinwaarts hebben een meer gemengd mediterraan-continentaal klimaat waar men ook voldoende regen heeft. In Requeña (provincie Valencia), de gemeenten rondom Lérida en de regio rond Aragon is het wel wat droger. Late vorst en hagelstormen vormen in de hoger gelegen wijngaarden belangrijkste bedreiging.

Elke producent maakt een specifieke cuvée van druiven uit één van de wijngaarden van het afgebakend gebied.  Deze cuvée kan één van de zeven types Cava zijn, die van elkaar te onderscheiden zijn door de mate van restsuiker die ze bevatten.

De naam Cava is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder. Dit werd ook de term voor de productiemethode die in het Spaans ‘método tradicional’ (traditionele methode) heet en die tegenwoordig beschermd is, zodat op het etiket niet noodzakelijkerwijs de D.O.-status vermeld hoeft te zijn. Nieuwe ontwikkelingen zijn onder andere de toegenomen aanplant van Chardonnay  en een herziening van de regels om te zorgen dat het oogstjaar op het etiket van Brut en Brut Nature Cavas vermeld mag worden.

Er zijn in totaal over alle subzones ±32000 ha wijngaard.

De wijnen moeten min. 10,8% en max. 12,8% alcoholgehalte bevatten

Druivenvariëteiten

 • Blauw
  • Belangrijkste: Garnacha, Monastrell
  • Ook toegestaan: Pinot Noir, Trepat (voor rosé)
 • Wit
  • Belangrijkste: Macabeo, Xarello, Parellada, Subirat
  • Ook toegestaan: Chardonnay

Types Cava

 • Cava Rosado Brut
 • Cava Extra Brut: De droogste van alle cava’s met een suikergehalte <6gr/liter.
 • Cava Brut: Is nog steeds erg droog, suikergehalte: 6-15gr/liter
 • Cava Extra Seco: suikergehalte: 12-20gr/liter
 • Cava Seco: ondanks dat de Cava ‘droog’ wordt genoemd is deze al lichtzoet met een suikergehalte van 17-35gr/liter
 • Cava Semi-Seco: is al tamelijk zoet, suikergehalte: 35-50 gr/liter
 • Cava Dulce: enorm zoet, suikergehalte: >50gr/liter

Behalve Cava heeft men in Spanje nog andere mousserende wijnen die echter geen aanspraak maken op een eigen herkomstbenaming:

 • Método Tradicional
  Worden op dezelfde manier gemaakt als Cava, maar in streken die niet onder de DO Cava vallen. Zijn vooral plaatselijk terug te vinden
 • Granvás
  Spaanse benaming voor “Méthode Charmat” of “Méthode Cuve Close”. De 2e gisting gebeurt in dit geval in grote hermetisch afgesloten tanks (grandes envases) in plaats van op fles. Na de gisting wordt de wijn geklaard en gebotteld. Ook in deze soort wijnen kent men een onderverdeling naar gelang het suikergehalte die gelijkaardig is aan deze van Cava