Chablis ligt 180 km ten zuidoosten van Parijs en 100 km ten noordwesten van Dijon. De wijngaarden liggen in een straal van 5 km rond het stadje Chablis.

De wijnen zijn afkomstig uit: Aigremont, Beine, Beru, Chemilly / Serein, Chichée, Chitry le Fort , Courgis, Fleys, Fontenay-Près-Chablis, Fyé, La Chapelle, Vaupelteigne, Lichères, Lignorelles, Ligny, Maligny, Milly, Poilly / Serein, Poinchy, Pontigny, Prehy, Rameau, St Cyr Les Colons, Villy en Viviers.
De beste wijnen zijn afkomstig van de hellingen tegenover het stadje Chablis, aan de overkant van het riviertje Serein.

Chablis wijnen zijn volle maar rijke witte Bourgognes uit het meest noordelijke deel van de Bourgogne, hebben in de smaak en geur citrus, bloemen, boter en noten, maar ook een subtiele mineralige toon.
De premier cru wijnen komen uit de betere wijngaarden van dit gebied en hebben meer kracht en concentratie.
De grand cru wijnen komen uit de allerbeste wijngaarden van dit gebied en hebben de meeste concentratie en finesse.

Volgens de A.O.C. wetgeving is max. 6843 ha wijngaarden toegestaan. Voor de phyloxeraplaag in 1880 waren er 40000 ha wijngaarden. Door late vorstperioden in 1957 en  1961 waren er nog amper 600 ha wijngaarden van over. Tegenwoordig zijn er weer zo’n 4500 ha wijngaarden, waarvan zo’n 760 ha premier cru’s en 100 ha grand cru’s.

De grond bestaat er uit kalkachtige klei en mergelgrond met soms fossielen van schelpdieren.

Er heerst een semi-continentaal klimaat, dit wil zeggen een lente met regelmatig regen, een lange warme zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. In de vroege lente kan het nog vriezen. Ook kunnen er flinke regen en hagelbuien voorkomen.
Men wordt er vaak bedreigd door de vorst tot in de maand mei.
De vorst wordt met 2 technieken bestreden:

Er worden oliekachels geplaatst tussen de rijen wijnranken.

Besproeien van de wijnranken met water waardoor een ijslaag de jonge ranken voor verdere afkoeling beschermt.

Er is een max. productie 50 hl. per ha. 

Volgens de A.O.C. wetgeving mag men alleen de Beaunois, een regionale benaming voor de chardonnay gebruiken.
Chablis is een zeer droge witte wijn die uitstekend past bij visgerechten in combinatie met oesters.
Chablis wordt onderverdeeld in 4 appellaties die hun classificatie vormen:

  • Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée
  • Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée
  • Appellation Chablis Contrôlée
  • Appellation Petit Chablis Contrôlée

De meest noordelijke productie-locaties binnen de Chablis voeren de AOC "Petit Chablis".

chablis