Open Classificatie op herkomst configuratie-instellingen

De Bordeauxstreek is verdeeld in subregio’s die onderverdeeld zijn in districten. Hierin liggen de individuele wijngoederen die meestal de naam dragen van een château, hoewel de naam Château vaak niet letterlijk moet genomen worden daar het soms “veredelde schuren” zijn). De naam op het etiket garandeert de herkomst van de wijn, in Bordeaux zijn er 57 appellations.

Er zijn 2 soorten classificaties in de Bordeauxstreek

Classificatie op herkomst 

  • Appellation Bordeaux Controlée op het etiket betekent dat de wijn is gemaakt van de druiven uit een willekeurig gebied in de streek en zal goed zijn maar geen topwijn.
  • Bordeaux Supérieur betekent dat de wijn een hoger alcoholgehalte heeft en is niet vanzelfsprekend
  • kwaliteitsvoller van een Appellation Bordeaux Controlée. Sommige van deze wijnen zijn echter wel superieur omdat de lokale wijnreglementen vereisen dat ze langer rijpen dan de basiswijnen. Bijna alle Petit châteaux (algemene naam voor ongeclassificeerde châteauxwijnen in de Bordeaux zijn Bordeaux Supérieur wijnen en vele daarvan zijn uitstekend
  • De volgende trede van de ladder is de meer specifieke appellations die de subregio beslaan, zoals bvb. Haut-Médoc en Entre-Deux-Mers. Hier gelden de A.C. voor één bepaalde kleur van wijnen.
  • Nog iets hoger staan de individuele communes of villages zoals Pomerol en Margaux

Classifacatie op kwaliteit

Grand Vin

De term Grand Vin betekent niet automatisch dat de wijn van uitstekende kwaliteit is. Het betekent dat de fles de voornaamste wijn van een château is, en de naam heeft van het château. Sommige châteaux maken een 2e wijn, ofwel van vruchten van jonge stokken, ofwel wijn die niet voldoet voor de 1ste wijn. Er zitten prachtige wijnen tussen maar ze moeten zorgvuldig gekozen worden. Op het etiket is niet af te lezen dat het om een 2e wijn gaat. Château Petit-Mouton is bvb de 2e wijn van Château Mouton-Rotschild maar dit is nergens uit af te lijden op het etiket. 

  • Cru Bourgeois: Is van een wijngoed afkomstig van het schiereiland Médoc, wordt verder onderverdeeld:
  • Cru Bourgeois Exceptionnels
  • Cru Bourgeois Supérieur
  • Cru Bourgeois

Cru Classés (geklasseerde wijngaarden)
De Cru Classés worden op hun beurt ook nog eens onderverdeeld. In 1855 een classificatiesysteem opgesteld voor de châteaux in Bordeaux. Dit gebeurde aan de hand van de destijds geldende prijzen voor de verschillende châteauwijnen. Desondanks weerspiegelde de classificatie de werkelijke kwaliteit en populariteit van de châteaux. Sindsdien heeft deze lijst weinig wijzigingen ondergaan en is nog steeds enorm belangrijk voor de prijsklasse van de huidige topwijnen.

  • In Médoc worden de beste wijnen gerangschikt in 5 groepen:
    • Premier Grand Cru Classé
    • Deuxième Grand Cru Classé
    • Troisième Grand Cru Classé
    • Quatrième Grand Clu Classé
    • Cinquième Grand Cru Classé
  • In St-Emilion is het classificatiesysteem anders, omdat het 100 jaar later werd opgesteld (en zo om de 10 jaar wordt herzien).
    • De basiswijnen heten St-Emilion, (of 1 van de 4 satelittes) Lussac-St-Emilion, Montagne-St-Emilion, Puisseguin-St-Emilion of St-Georges-St-Emilion.
    • Vervolgens zijn er de St-Emilion Grand Cru’s (om Grand Cru te worden hoeven wijnboeren de oogst simpelweg te verminderen en het minimum alcoholgehalte te verhogen
    • De topwijnen kennen een systeem met 2 lagen:
      • St-Emilion Grand Cru Classé
      • St-Emilion Premier Grand Cru Classé. Deze klasse kent nog een A- en een B- klasse.
  • In de Pomerol staat geen kwalificatiesysteem.
  • In de Graves mogen de beste wijnen zich Grand Cru Classés de Graves noemen, deze Grand Cru Classés komen echter allen uit de naburige, maar zelfstandige appellatie Pessac-Léognan.
  • In de Sauternes zijn de topwijnen verdeeld in 3 categorieën
    • Premier Cru Supérieur
    • Premier Cru
    • Deuxième Cru