• I.P.R. (Indicação de Proveniência Regulamentada)
  Dit is een aanduiding voor de wijnen die volgens opgelegde regels afkomstig is uit een bepaalde regio. Deze wijnen zijn vaak een tussenstation om later gepromoveerd te worden tot D.O.C.. In een IPR gebied is meestal een commissie aangesteld die de regels vastlegt en controleert of een wijn aan de opgelegde eisen voldoet: gebruikte cultivars, max. opbrengst per ha en opslagduur.
  Aan de westkust zijn men 6 IPR- streken: Encosta d’Aire,Alçobaça, Obidos, Alenquer, Torres Vedras en Arruda onder de verzamelnaam Oeste. Deze streken brengen niet zo veel kwaliteitsvolle wijn voor, maar leveren een hoge kwantiteit.
 • Vinho Regional
  Regionale wijnen afkomstig uit een veel grotere streek. Er zijn minder strenge eisen waarbij de wijn moet voldoen. Ze moeten wel een min. Alcoholpercentage, max. opbrengst/ha, … hebben. Deze criteria verschillen per regio, verder kunnen de producenten een blend van verschillende druivenvariëteiten zelf kiezen of andere niet toegelaten onder het D.O.C- label variëteiten gebruikt worden
 • Vinho de Mesa
  Tafelwijnen zonder herkomstbenaming, mag worden geproduceerd uit verschillende oogstjaren.Deze wijn hoeft niet te voldoen aan allerlei eisen betreffende de kwaliteit, er bestaat geen maximale opbrengst per hectare en ook de keuze van druivensoorten is vrij. Desondanks kan men hier goede wijnen tussen vinden omdat producenten er soms voor kiezen om helemaal buiten elke regel te werken en bewust om hun wijn als tafelwijn op de markt te zetten.
 • Denominação de Origem Controlada
  Portugal is van noor naar zuid onderverdeeld in diverse D.O.C"s die soms onderverdeeld zijn in subgebiedenDe wijnen hebben een gecontroleerde herkomstbenaming en de wijnen moeten een selo de garantia (vaak papieren strip over de kurk) dragen die na keuring verleend wordt door een regionale commissie of het Instituto da Vinha e do Vinho in Lissabon. Soms staat het garantiezegel op de achterzijde van het etiket.