Het eiland Corsica (letterlijk vertaald: Berg van de Zee) wordt ook wel eens L'Ile de Beauté (het mooie eiland) genoemd. Het is gelegen in de Middellandse Zee, ten zuiden van de Franse kust en ten westen van Italië. Tot 1755 was Corsica Italiaans grondgebied, wat nog steeds merkbaar is aan de gebruikte druivenvariëteiten.

De betere Corsicaanse wijnen worden geproduceerd aan de kuststreek.
De Corsicaanse wijngaarden beslaan zo’n 7.600 hectares en leveren meer dan 400.000 hectoliters wijn op.

Door de geografische ligging: de zee en het bergachtig karakter van het eiland kan de temperatuur wel enigszins verschillen afhankelijk van de plaats op het eiland. Algemeen gezien zijn er hete zomers en koude natte winters. De toppen van de bergen blijven het hele jaar door bedekt met sneeuw.  Er heerst dus een middellands zeeklimaat met afkoeling door de koude berglucht, een koude noorderwind, een zuidwestenwind of een noordoostenwind .

De geologische ligging kan in 4 regio’s onderverdeeld worden. Het eiland  Corsica is zo’n 183 km lang en heeft als hoogte punt de Monte-Cinto met zijn 2710 m boven de zeespiegel. 
Je kan het eiland onderverdelen in 4 grote geologische regio’s:

  • Westen: granieten bodem: omvat 2/3 van het eiland
  • Oost-Corsica: vele variëteiten van leisteen in het noorden en oosten
  • Noordwesten: Kalksteen van Patrimonio
  • Oostkust: samengesteld uit klei en silico- kleibodems

Er worden krachtige, aromatische rode wijnen geproduceerd. Maar je vindt er ook witte en roséwijnen die jong en fris geconsumeerd worden en zijn ideaal als aperitief of in combinatie met een lichte maaltijd.

Hoewel er uitstekende wijnen te vinden zijn in Corsica zijn ze niet gemakkelijk te vinden bij ons

corsica