De wijnbouw en de wijnbereidingspraktijken zijn zeer gelijklopend met deze van Côte d’Or. De opbrengsten zijn doorgaan hoger omdat hier maximaal 40 liter per 100 m2 toegelaten is. Uitzondering op de regel is Mercurey waar de opbrengstbeperkingen gelijkaardig zijn aan die van Côte d’Or.
De druiven worden eind september, begin oktober geoogst.

Zowel rode als witte wijn gisten in eiken vaten. De wijnen worden doorgaans na 6 tot 10 maanden rijpen gebotteld. Afhankelijk van de kwaliteit van de wijnoogst en manieren van vinifcatie kan een Côte Chalonnaise oxyderen. (Wijn die aan de lucht wordt blootgesteld, oxideert: door de zuurstof in de lucht veranderen zijn aroma’s, smaak en zelfs kleur. Geoxideerde wijn wordt slecht en op termijn zelfs ondrinkbaar).

Veel basis rode Bourgognewijnen wordt gemaakt met Pinot Noir druiven die in de Côte Chalonnaise worden gekweekt. Voor witte wijnen is er vooral Chardonnay te vinden. Rond de stad Bouzeron is de Aligoté druif veel te vinden. Gamay, Melon De Bourgogne, Pinot Blanc en Pinot Gris (die plaatselijk als Pinot Beurot isgekend). Gamay wordt hier vaak gemengd met de Pinot Noir.
In de Côte Chalonnaise wordt ook veel Crémant de Bourgogne geproduceerd.

Appellations

In Côte Chalonnaise wordt vaak wijn geproduceerd die men kwalificeert onder de A.O.C. Bourgogne, dit omwille van de hogere naamerkenning. Om deze reden worden de mousserende wijnen uit dit gebied vaak van een etiket voorzien met Crémant de Bourgogne.
De Côte Chalonnaise is onderverdeeld in 5 A.O.C.’s . Deze 5 gemeenten zijn, beginnend in het noorden: Bouzeron (de enige A.O.C. gemeente voor Bourgogne Alligoté), Rully (bevat 23 Premier Cru wijngaarden en is gekend voor zijn witte wijnen alsook een centrum voor de Crémant productie), Mercurey (30 Premier Cru, voornamelijk rode wijnen) Givry (17 Premier Cru wijngaarden die meestal rode wijnen produceren), en Montagny (49 Premier Cru wijngaarden produceert, uitsluitend witte wijn.
Tot op heden zijn er nog geen Grand Cru wijngaarden te vinden in Côte Chalonnaise.

 • Bouzeron – Bouzeron A.O.C.
  Dit dorpje is opgenomen omwille van zijn productie van Aligoté. In 1979 werd AOC Bourgogne Aligoté de Bouzeron gecreërd als één enkele benaming van het dorpsniveau boven generische Bourgogne Aligoté AOC, in 1997 werd de herkomstbenaming afgekort tot Bouzeron.
  Behalve Aligoté worden er ook Pinot Noir en Chardonnay gekweekt maar deze wijnen worden voorzien van eeen etiket Bourgogne Rouge of Bourgogne Blanc. In dit gebied zijn er 61 ha wijndruiven aangeplant. De wijnen van de Aligoté hebben meer gelijkenis qua stijl en fruitigheid met de Pinot Gris dan met Chardonnay. Moeten binnen de 5 jaar na de oogst gedronken worden

 • Rully
  Produceert overwegend witte wijn. Er zijn ongeveer 306 ha aangeplant met wijndruiven. De bodem is er zanderig en licht waardoor hier lichte wijnen geproduceerd worden die het best jong gedronken worden. Dit is een belangrijke bron voor de Crémant de Bourgogne. Meer dan 1/6 van alle wijngaarden in Rully heeft het Premier Cru status. De rode wijnen van Rully kunnen 5 à 12 jaar liggen terwijl men de witte wijnen best tussen de 3 à 8 jaar gedronken worden.
   
 • Mercurey
  Mercurey is het belangrijkste wijndorp van Côte Chalonnaise. Er worden meer wijnen geproduceerd dan alle in andere wijndorpen samen. Daarom zijn 2/3 van Côte Chalonaisse dan ook van hier afkomstig. Van de 650 ha wijngaarden is 80% aangeplant met de Pinot Noir druif. Meer dan 20% van alle wijngaarden in Mercurey hebben het Premier Cru label
  De rode wijnen van het gebied worden gekenmerkt door hun diepe kleur, in vergelijking met naburige gebieden. De rode Mercurey wijnen waren favoriete wijnen van Gabrielle d'Estrées, maitresse van Henry IV van Frankrijk.
  De kwaliteit van de wijnen kan enorm variëren. In de laat 20ste eeuw was er een toevloed in wijngaarduitbreiding met sommige nieuwe aanplantingen op plaatsen welke minder geschikt voor kwaliteitswijnbouw gaan. De betere wijnen kunnen 5 à 12 jaar bewaard worden.
 • Givry
  Givry produceert vooral rode wijnen. De Pinot Noir vertegenwoordigt meer dan 90% van de productie. Hoewel het de kleinste van de 5 dorpen is, is het de jongste jaren het actiefste en meest groeiende gebied geweest. Er zijn ongeveer 219 ha aangeplant.
  De rode wijnen worden hebben veel structuur en kunnen goed verouderen. De rode wijnen van Givry waren naar verluidt de favoriete wijnen van Koning Henry IV.
  In vergelijking met naburige Mercurey, zijn de rode wijnen van Givry lichter en zijn op jongere leeftijd klaar om te consumeren. Worden best tussen de 5 en 12 jaar gedronken worden.
 • Montagny
  Montagny produceert bijna uitsluitend witte Chardonnay wijnen. Het gebied van Montagny – is gecentreerd rond de gemeentes van Buxy, Jully-lès-Buxy, Montagny-lès-Buxy en Saint-Vallerin.
  Historisch gezien kon om het even welke wijngaard in het gebied voor de Premier Cru
  kwalificatie ontvangen, op voorwaarde dat het alcoholgehalte van de wijn die uit de wijngaard wordt geproduceerd minstens 11.5% vóór het chaptaliseren (toevoegen van suiker) was.
  De laatste jaren zijn de wijngaarden van Montagny geclassificeerd overeenkomstig de zelfde normen zoals de rest van Côte Chalonnaise, maar het gebied heeft nog steeds de hoogste concentratie van Premier Cru wijngaarden met meer dan 199 hectaren van de in totaal 298 ha. De betere wijnen kunnen ondanks dat het witte wijnen zijn tot 10 jaar bewaard worden. Er wordt ook Crémant de Bourgogne geproduceerd.