Wanneer men dit letterlijk vertaald betekent dit ‘gouden hellingen’ wat een tamelijk goede aanduiding is voor de zeer dure prijzen die voor deze wijnen betaald worden.
Het is echter een afkorting voor Côte d’Orient wat in het Nederlands Oostelijke helling betekent.

De beste wijngaarden zijn te vinden op een smalle, op het zuidoosten gerichte strook van mergel en kalksteen die een maximale blootstelling van de zon hebben. Lager gelegen wijngaarden met meer klei wateren minder goed af en leveren minder hoogstaande wijnen op.

De Côte d’Or wordt onderverdeeld in Côte de Beaune in het zuiden en Côte de Nuits (genoemd naar Nuits-St-Georges in het noorden.

In de Côte d’Or zijn er 4 niveau’s binnen de meer dan 60 A.C.’s (sommige produceren jaarlijks slechts een paar duizend flessen).

De regionale A.O.C.'s met de meest eenvoudige Bourgogne wijnen met vermelding van Pinot Noir en Chardonnay:

Bourgogne-Alligoté, een droge witte wijn op basis van de 2e druif voor witte wijnen in Bourgogne.

Bourgogne-Passe-tout-grains, de rode tegenhanger van Bourgogne-Alligoté waarin de zuiverheid vaak Pinot vaak geblend wordt met de Gamay- druif uit de Beaujolais.

Merkelijk beter zijn de Villages- wijnen (wijnen met etiketten waarop bvb. Volnay of Meursault vermeld staat). ze dragen als appellation de naam van de gemeente waar ze gemaakt worden. Kunnen tot 3 à 4 jaar bewaard worden.

Van elk dorp zijn de locaties met het potentieel om betere wijnen te leveren door een bijzonder gunstige ligging en goede afwatering in de 19e eeuw geclassificeerd als Premier Cru (tegenhanger van de classificatie van Bordeaux in 1855). Dergelijke wijnen zijn duurder, maar soms teleurstellend van kwaliteit.

De 30 beste zijn erkend als Grand Cru, die vaak geconcentreerde wijnen opleveren die lange tijd moeten rijpen.

De meeste appellations bevatten zowel rode als witte wijnen, hoewel altijd één soort primeert. Vaak hebben wijnboeren slechts 5 ha wijngaarden verdeeld over 9 verschillende appellations die dan ook nog regelmatig op een paar honderd meter van elkaar verwijderd zijn. Iedere piepkleine kelder bevat tal van uiteenlopende combinaties van appellations en oogstjaar

cotedor