Extremadura is een autonome regio in het westen van Spanje, nabij Portugal. 

De wijnen worden voornamelijk geproduceerd in Badajoz, het is de provincie met de meeste wijngaarden en is een van de belangrijkste wijnregio's van Spanje.

Er worden witte, rode en rosé wijnen geproduceerd. Verder is het een van de 7 Spaanse regio's waar wettelijk toegestaan is om dit type mousserende wijnen te produceren. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de gemeente Almendalejo, dit sinds 1983

Extramadura bevat de volgende DO Cava ook nog de enige andere D.O. voor deze regio: Ribera del Guardinana

Extramadura is in de wijnwereld de naam van de Vino de la Tierra (vergelijkbaar met de vroegere Vin de Pays in Frankrijk, tegenwoordig I.G.P.) wijnen uit de autonome regio Extramadura. Vino de la Tierra is de laatste tussenstap alvorens men het D.O. label krijgt. Extramadura omvat alle gemeenten Extramadura.
Verder vindt men er ook de Vinos de Pago (wijnen van geklasseerde wijndomeinen of wijngaarden) en Pitarra- wijnen (wijnen die ambachtelijk gemaakt zijn in familiewijngaarden en meestal worden bewaard  in aarden vaten (tinajas)). Deze worden vooral geproduceerd in de regio's Las Villuercas, Tierra de Baros, Sierra de Montanchez en Sierra de Gata

Druivenvariëteiten

  • Rode wijnen
    Belangrijkste druiven zijn de Temperanillo, Merlot, Garnacha Tintorera, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon en Syrah
  • Witte wijnen
    Belangrijkste druiven zijn de Cayatena, Pardina, Macabeo, Alarije, Eva o Beba, Montua en Pedro Ximenez.
    Aangevuld met Chardonnay, Ciguente, Malvar en Sauvignon
     
extramadura