Deze regio ligt in het noordwesten van Beieren en wordt in het noorden begrensd door de Rhön, in het oosten door het Steingerwald, in het zuiden door het Tauberdal en in het westen door de Pessart. Franken ligt tussen Aschaffenburg en Sweinfurt op de zuidelijke hellingen van het Maindal en zijn zijrivieren.
Er is overwegend een continentaal klimaat met droge, warme zomers en koude winters.
De bodem bestaat uit zandsteen, leem, kalk en soms wat koper en. Door de bodem en het milde klimaat kunnen er wijnen met een zeer hoog mineralatiegehalte worden geoogst. Hier worden de beste Sylvaner wijnen ter wereld gemakt.
Er zijn ongeveer 6000 ha wijngaarden, 3 Bereiche, 23 Grosslägen en 216 Einzellägen.
De witte wijn is goed voor zo'n 80% van de Frankische productie. De wijnen zijn er meestal droog. Hoewel in het Duitse recht droge wijnen (9 gram restsuiker) zijn toegestaan, gebruiken veel Duitse producenten nog altijd de term Frankisch troken voor wijn met 5 gram restsuiker of minder.
Zoals in de meeste Duitse wijnregio's is de exacte wijngaardsite (Lage) waar de wijn vandaam komt bijna even belangrijk als de wijnmakerij.
Voor de witte wijn gebruikt men Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Rieslaner (hier ontstane kruising tussen Riesling en Silvaner), Bacchus en Scheurebe.
Voor de rode wijnen worden vooral Spätburgunder, Domina (regionale druif), Portugieser en Regent geteeld.
De houdbaarheid van de wijnen is afhankelijk van hun Prädikat.

  • Qualitätswein of Kabinett moet jong gedronken worden om hun fruitigheid en frisheid niet te verliezen (1 à 3 jaar na productie).
  • De droge Spätlese wijnen kunnen 6 à 10 jaar rijpen
  • De zoette wijnen met edele rotting en Eiswein kunnen tot 50 jaar bewaren
franken