Frankrijk heeft een rijke traditie van internationale allure. De beste druivenrassen zijn van Franse origine, behalve de Riesling. De Franse vinificatiemethoden vormen wereldwijd de basis van de wijnbereiding. Ook voor de kwaliteitscontroles, zoals de voorschriften van Appellation d'Origine Controlée, vormen de basis voor allerhande classificaties wereldwijd. Frankrijk heeft een 2000 jaar durende traditie van wijnmaken. Er werd begonnen op het moment dat de Romeinen nabij Narbonne aan wal gingen en er het wijn maken introduceerden.
De Franse wijnen zijn goed in balans, dit wil zeggen dat er een goed evenwicht is tussen te rijp en onrijp, te veel fruit en te weinig fruit. Dit is het resultaat van eeuwenlang experimenteren en verfijnen. Generaties lang hebben wijnproducenten geduldig druivenrassen getest op geschikte grondsoorten, zodat de juiste condities uitgedokterd zijn.

Belangrijkste druivensoorten

  • Witte wijn
    Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Gros Manseng, Marsane, Musc, Petit Manseng, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Rousanne, Sauvignon Blanc, Sémillon en Viognier
  • Rode wijn
    Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Gamay, Grenache, Malbec, Merlot, Pinot Noir, Syrah

 Belangrijkste bodemtypes en kenmerken

  • Alluvium
    Vruchtbare, zanderige, siltige kiezelbodem door rivieren afgezet, bvb.Médoc
  • Graniet
    Kwartshoudende harde steengrond, gemakkelijk afwaterend en  onvruchtbaar. Verantwoordelijk voor de beste wijngaarden in de Beaujolais en Noord-Rhône
  • Kalksteen
    Afwaterend gesteente, voornamelijk uit calciumcarbonaten bestaand, voor witte wijnen
  • Kiezel
    Afwaterende onvruchtbare bovengrond, het best in Bordeaux en Châteauneuf-du-Pape
  • Klei
    Zure, soepele, kleihoudende samenstelling die water vasthoudt en slechtafvloeit. Belangrijk in de Pomerol vanwege de Merlot- druif
  • Leem
    Korrelig mengsel van klei, silt en zand
  • Leisteen
    Kristallijngesteeente gevormd uit klei, modder, schalie, te vinden onder de bovengrond van Pouilly-Fumé en delen van de zuidelijke Beaujolais
  • Mergel
    Zuurhoudende combinatie van kalksteen en klei. Op zijn best in de Côte d’Or, de Rhône en de Jura
  • Zand
    Heeft als voordeel dat het phylloxeriluis afweert en het aandeel dat het geen voedingsstoffen vasthoudt
  • Zandsteen
    Variabel sedimentair gesteente dat zowel uit kwarts als calciumcarbonaten kan bestaan.
frankrijk