Galicia is een autonome regio in het noordwesten van Spanje en.  grenst in het zuiden aan Portugal en in het oosten aan Castilla-y-Léon en de Atlantische Oceaan van noord naar west. De regio omvat de provincies La Coruña, Ourense, Pontevedra en Lugo. De meeste wijngaarden van Galicië bevinden zich in het zuiden van de wijnregio in de provincies Ourense en Pontevedra. Verder vindt men ook een groot aantal wijngaarden in Lugo naar het oosten toe.  In de vallei  van de Miño (Minho in Portugal)- rivier worden veelal blended wijnen van Albariño, en Loureira Caino Blanca geproduceerd . De nabijheid van Portugal zorgt ook voor Portugese invloeden in de wijnen van Galicië.

De jongste 20 jaar is de kwaliteit van de wijnen uit Galicië enorm gestegen en bijgevolg ook enorm toegenomen qua bekendheid. Vroeger was de wijn slechts geserveerd voor plaatselijk verbruik, mede omdat er weinig toeristen kwamen in het groene Galicië. Er kwamen echter jaarlijks duizenden bedevaarders langs richting Santiago de Compostella.
De wijnen werden destijds aanzien als te licht en te zuur waardoor veel wijnproducenten besloten om beter verkopende uitheemse druivensoorten aan te planten wat de wijnen helemaal een slechte kwaliteit bezorgden waardoor men weer gebruik ging maken van inheemse soorten. Er werd minder en beter geproduceerd en naar de beste combinatie druif-microklimaat-bodem gezocht. Het gevolg daarvan is dat de Galiciaanse wijnen tegenwoordig een voortreffelijke kwaliteit hebben

Men heeft er klimatologische omstandigheden die verschillend zijn van andere Spaanse wijngebieden. Men heeft er meer neerslag dan elders in Spanje wat een karakteristieke zuurtegraad oplevert omdat de druif geen hoge suikerwaarde krijgen.

De bodemtypes variëren  van graniet in de Rias Baixas tot leisteen in Valdeorras

De betere witte wijnen worden geproduceerd met typische  inheemse druiven zoals Albariño, Godello en Treixadura. Voor de rode wijnen is dit de Mencia.

Diverse D.O.'s

galicie