De Graves strekt zich 50 km lang uit van net onder Saint Pierre de Mons tot aan Blanquefort ten zuidwesten van Bordeaux. Het gebied omvat de dorpen waaronder Sauternes, Pessac, Talence, Leognan, Martillac, Saint-Morillon, en Portets. Er zijn 16 Cru Classés in de Graves (inmiddels in Pessac-Léognan). Het is de enige Franse herkomstbenaming die de naam van zijn bodem op het etiket draagt. Graves is immers het Frans voor kiezelhoudende gronden. Demax. opbrengst bedraagt 50 hl./ ha., voor zowel rode en witte wijn.
De appellatie omvat meer dan 3800 ha wijngaarden die jaarlijks 170000 hl wijnen produceren waarvan 2/3 rood. Het resterende 1/3 wordt verdeeld onder droge witte wijnen en Graves Supèrieures.

Deze streek heeft meer bijgedragen tot de grote naam en faam van Bordeaux wijnen dan de Médoc. De faam van Médoc wijnen kwam pas in de 18e eeuw, profiterend van de bekendheid van de Graves.

De productie van Graves wijnen bedoeld voor export dateert van Eleonora van Aquitanië, gehuwd met Henry II, koning van Engeland. In de Middeleeuwen werden de wijnen voor het eerst geëxporteerd naar Engeland geproduceerd. Op dat moment bestond Medoc nog bestond uit moerassen die ongeschikt waren voor wijnbouw, terwijl Graves beter afgevoerd werd door de natuur.
Het Château Pape Clement, gesticht aan het begin van de veertiende eeuw door de toekomstige paus Clemens V, werd in reeds 1663 vermeld in London. Eenmaal Médoc drooggelegd werd door Nederlanders in het midden van de 17e eeuw, nam het geleidelijk aan de rol over van de meest gewaardeerde Bordeaux wijnen.

In de officiële classificatie van 1855, werd slechts 1 Graves wijn opgenomen, zijnde Château Haut-Brion, een van de 4 Grand Cru’s, voor rode wijnen, al de anderen van Médoc wijnen.
Alle zoete wijnen in de classificatie van 1855 kwamen uit Sauternes, wat een subregio van Graves.

In 1953 werd een classificatie opgesteld voor rode wijnen. De droge witte wijnen werden opgenomen in een herziening in 1959. Een classificatie van Graves wijn werd uitgevoerd in 1953 voor zijn rode wijn producenten. In 1987 werd het deel van Graves dat het dichtst bij Bordeaux zelf ligt, waar ook de betere en duurdere wijnen van de Graves vandaan komen, voorzien van een aparte A.O.C., Pessac-Léognan. Het gevolg was dat de wijnen simpelweg voorzien van het etiket Graves enorm qua naam en prijs in waarde verminderden.

De Graves wordt onderverdeeld in 3 grote wijnbouwgebieden: Graves, Pessac-Léognac en de enclave van zoete wijnen producerende gebieden: Sauternes, Barsac en Céron.

graves