Deze regio ligt halverwege Frankfurt en Nürnberg, tussen Neckar, Rijn en Main en is beschut door het Odenwälder Weininsel, een enclave bij Gross-Umstadt. Würzburg ligt in het midden van de regio. Het is sinds 1971 een zelfstandig wijngebied en is 440 ha. groot en verdeeld in 2 Bereiche, 3 Grosslagen en 23 Einzellagen.
Er is voldoende zon en voldoende neerslag en men is er beschut tegen de koude oostenwind door het Odenwald.
De beste wijngaarden bevinden zich op de vaak steile hellingen die naar het Rijndal toe liggen. Op de Melibokus bij Zwingenberg, de hoogste berg in de regio, zijn de bovenste percelen in terrasvorm aangelegd. Door de versnippering in heel kleine percelen bieden de wijngaarden met hun bodem van oergesteente een schilderachtige aanblik.
Het kleine wijngebied produceert voornamelijk droge en halfdroge wijnen. De meeste wijnen komen uit Bensheim en Heppenheim.
Riesling is het belangrijkste druivenras, aangevuld met Müller-Thurgau, Rivaner, Graubungunder, Silvaner, Kerner en Weissburgunder.
De teelt van blauwe druiven als Spätburgunder, Dornfelder en St-Laurent is er sterk in opkomst.

  • Bereich Starkenburg
    Begint ten zuiden van Darmstadt met geïsoleerde wijngaarden, verder naar het zuiden, vanaf Zwingenberg worden de wijngaarden meer aaneengesloten. Ten zuiden van Heppenheim houdt het district op aan de landgrens van Hessen.
    Belangrijke wijndorpen zijn Auerach, Bensheim en Heppenheim.
  • Bereich Umstadt
    Dit is het 2e veel kleinere district, het zogenaamde Odenwälder Weininsel (wijneiland). de naam van het district verwijst naar Gross-Umstadt, het stadje in het centrum van het district.