Het departement Jura ligt in het oosten van Frankrijk, in de Franche-Comté tussen de Côte d'Or (Bourgogne) en Zwitserland.
Het is een langgerekt, smal wijngebied dat zich met een lichte boog over 100 km uitstrekt op de noord-zuid as. De wijngaarden liggen op zacht hellende heuvelruggen op een hoogte van 250 tot 480 m.

De wjnregio was ooit veel uitgebreider beplant met wijnstokken. Midden 19e eeuw besloeg dit gebied een kleine 20000 ha maar dit ging dramatisch bergaf.
Eerst was er de phylloxera (druifluis) die daarvoor zorgde. Later kwam er de oorlog en de economische crisis waardoor er in 1936 nog amper 500 ha wijngaard overbleef.
Ondanks deze rampen was Arbois de 1ste wijn die .  samen met Chateauneuf-du-Pape (Rhône), Cassis (Provence) en Sauternes (Bordeaux) gebied die het A.O.C. label kreeg.  

In Arbois woonde ook de man die de Jura wijnen na W.O. II opnieuw de wijnkaart zette. Dankzij veel energie, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen slaagde Henri Marie erin een groot en bloeiend wijnbedrijf op te bouwen.
Het gehele district kon van zijn succes profiteren. Naast deze gigant zijn er veel kleine wijnbouwers actief die samen 1850 ha wijngaard bezitten.

De bodem bestaat er uit mergelaarde met hier en daar wat afgebrokkelde kalkblokken.

Er heerst een semi-continentaal klimaat met strenge winters en zeer warme zomers, een zachte lente en warme nazomer, wat ideale omstandigheden zijn voor de wijnbouw.

De verschillende wijnen karaktiseren de wijnstreken. Er zijn 5 druivensoorten en 6 A.O.C's die een rijk gamma prodcuten voortbrengen: van niet-mousserende wijn over likeur- of digestiefwijnen tot mousserende wijnen.

Druiven

  • Rood: Poulsard (Plousard, Trousseau en Pinot Noir
  • Wit:  Chardonnay en Savagnin

A.O.C.'s

  • Arbois
  • Côtes du Jura
  • l'Etoile
  • Château-Chalon
  • Macvin du Jura
  • Crémant du Jura

De diverse A.O.C's produceren rode, rosé, witte en mousserende wijnen.
Bijzondere en typische wijnen uit de streek zijn Vin de Paille (strowijn) gemaakt van gedroogde druiven, Vin Jaune en Macvin

jura