Ook in Spanje kent men een kwaliteitslabel voor wijnen, vergelijkbaar met A.O.C. in Frankrijk. Bij de Denominación de Origen (DO) markering wordt niet alleen de regio van herkomst aangegeven, maar grotendeels ook de kwaliteit. Dit systeem  wordt niet uitsluitend voor wijn toegepast, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, waarmee de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt.

 • VdM – Vino de Mesa
  Druiven komen uit ongeclassificeerde wijngaarden of de wijn is gedeclassificeerd omwille van mengeling (dit is het geval volgens de EU wanneer 2 wijnen uit verschillende geclassificeerde zones – origine is niet belangrijk - gemengd worden). Ze mogen overal in Spanje gemaakt worden en kunnen ook geproduceerd worden met druiven van verschillende jaartallen
 • VC – Vino Comercal
  Dit kan men het best omschrijven als Plaatselijke wijn, je kan ze het best omschrijven als Vino de Mesa van een bepaalde streek, voorzien van een jaartal. Dit type is vooral tot het leven geroepen om het oogstjaar op het etiket te kunnen vermelden omdat dit bij tafelwijn verboden is.
  Er zijn hiervan 28 gebieden te vinden bij het INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen).
  Deze categorie wordt zal omwille van de Europese wetgeving op termijn verdwijnen
 • VdiT – Vino de la Tierra
  Dit is tafelwijn afkomstig van speciaal afgebakende gebieden die geen Denominacion de Origin label hebben maar erkend zijn als wijn uit een bepaald gebied met een eigen streekkarakter (Vino de Masa con Derecho al Uso de una Indiacaion Geografica). Dit zijn vaak wijnen die in een later stadium een D.O. statuut krijgen.
 • D.E.(p) – Denominación Especificia (provisional)
  Dit is als het ware een tussenstop voor Vino de la Tierra wijnen, die op weg zijn naar een D.O. status maar uit gebieden komen die nog geen D.O. status hebben, of wijnen van verschillende druiven, waarvan bvb maar 1 druivensoort tot de D.O. behoort maar een speciale erkenning hebben door hun unieke kwaliteiten.
  De wijnen worden daarna vaak tot D.O. opgewaardeerd als ze hun waarde bewezen hebben en buiten de grenzen van hun eigen productiegebied
  Een voorbeeld van dergelijke tussenstop is D.O. Rias Baixas, wat eerst een D.E. Albariño was omwille van het feit dat alleen wijnen van de Albariño uit Pontevedra gebruikt werden. Een ander vb is Cava waarbij de bereiding van mousserende wijn gecontroleerd werd zonder enige verwijzing naar de herkomstplaats.
  De D.E. wijnen bevinden zich op hetzelfde niveau als Vino de la Tierra. 
 • D.O.(p) - Denominación de Origen provisional
  Hiertoe behoren wijnen die een opwaardering ambiëren maar uit een streek komen waar slechts 1 of 2 bodegas hun wijngaarden herbeplant en andere investeringen doorgevoerd hebben.
 • D.O. - Denominaciónde Origen
  Spaanse klassiekers met een eigen Consejo Regulador die toeziet op elk aspect van de druiventeelt en productie. Spanje telt er 63. Rioja was de 1ste regio die dit label kreeg, maar nu vindt men ze over het gehele land verspreid: van Txakoli in het noorden, tot Tacoronte-Acentejo (een van de recentste) in de Canarische Eilanden
 • D.O.C.A - Denominación de Origen Calificada
  Deze categorie werd in 1988 tot het leven geroepen en komt overeen met D.O.C.G. (Denominazione di origine controllata) in Italië. Is voorbehouden aan wijnen met de beste kwaliteit, die zeer lange periode bewezen hebben dat de kwaliteit onafgebroken behouden blijft. Ook moet de druivenprijs min. 200% van de basisprijs zijn, de botteling dient ter plaatse te gebeuren en er zijn zeer sterke keuringen. Slechts 1 gebied heeft recht op deze categorie: Rioja
 • D.O. Pago (Vino de Pago, VP)
  Deze herkomstbenaming dateert van 2003 Het concept vertegenwoordigt niet alleen een nieuwe trede op de ladder, het heeft ook als doel om een heel andere methode van classificeren kwaliteit te bekomen. Pago. De wijnen die hieronder vallen worden gezien als een van de grote landgoederen in Spanje. De DO Pago wijnen moeten worden geproduceerd gebotteld binnen het domein. Elke DO Pago mag zijn eigen regels, de gebruikte druiven en de methoden van de wijnbouw, wijn maken en veroudering hanteren, wat een niet eerder geziene flexibiliteit in Spaanse wijnwetgeving is
 • Cava
  Dit is een aparte D.O. en wordt geclassificeerd volgens productiemethode en geografische gebieden. Individuele wijnproducerende gebieden kunnen een aanvraag indien om Cava te produceren, ongeacht hun geografische ligging. Dit is uniek. Eenmaal de licentie toegekend is, is ze uitsluitend geldig voor dit betreffende gebied.
  Bij de promotie van D.E. naar D.O. verloren veel gebieden het recht om de mousserende wijnen verder Cava te noemen en moest hij de naam krijgen “Vino Espumoso”. Dit is een niet zo populaire maatregel geweest, hoewel men het doel had om de hoge kwaliteit te behouden.
  Het overgrote deel van de Cava- productie (95%) gebeurt in het uiterste noordoosten van Spanje, en 95% daarvan is afkomstig uit de provincie Barcelona. Daar is dan weer de omgeving van Sant Sadurni d’Ancania verantwoordelijk voor nog eens 95% van de productie.
  De stille wijnen van Sant Sadurni d’Ancania vallen onder D.O. Penedés.