Deze regio is de jongste 20 jaar enorm gegroeid. Dit is vooral te danken aan de perfecte bodem, het goede klimaat, de juiste druivenvariëteiten en vooral het lef van de wijnboerenen overheid om helemaal opnieuw te beginnen.

De wijngaarden werden de voorbije decennia volledig vernieuwd met de nadruk op meditterane variëteiten. Verder werd onderzocht hoe de diverse inheemse druivenvariëteiten in ere hersteld en verbeterd kunnen worden.

Het is momenteel met ruim 30000 ha A.O.C. wijngaarden de 3e grootste wijnregio van Frankrijk. De massaproductie heeft er plaats gemaakt voor kwaliteit met respect voor traditie met behulp van de nieuwste technologieën.
Er worden Vin de Pays (Vin de Cépage) en A.O.C. wijnen geproduceerd. Binnen de A.O.C. zijn er droge en zoete wijnen (Vin Doux Naturels) te vinden

De Languedoc-Rousillon kan in 4 verschillende gebieden ingedeeld worden:

 • gebied rond Montpellier (Languedoc) in het departement Gard
 • gebied rond Béziers (Languedoc) in het departement Hérault
 • gebied rond Narbonne (Languedoc) in het departement Aude
 • gebied rond Perpignan (Rousillon). in het departement Pyrénées-Orientales
 • Deze 4 gebieden kan men onderverdelen in 65 kleinere gebieden: Vins de Pays de zone.

Daarnaast is het ook de grootste Vins Doux Naturels producent in Frankrijk.
Enkele appellations, zoals de Muscat de Lunel, gebruiken uitsluitend de Muskaat- druif. In andere appellations zoals Rivesaltes, zijn ook andere druivenrassen toegestaan.

Er zijn diverse bodemtypes te vinden. Er zijn jaarlijks gemiddeld ongeveer 2600 uren zonneschijn.

In totaal zijn er 211300 ha wijngaard en jaarlijks wordt er meer dan 3 miljoen hl. A.O.C. wijnen geproduceerd en meer dan 8 miljoen hl Vin De Pays

Er worden 83% rode wijnen, 11% rosé en 6% witte wijnen geproduceerd in deze regio. De meest wijnen worden geassembleerd uit 3 of 4 rassen

 • Rode en rosé wijnen:
  Enerzijds is er de Carignan die ongeveer 50% voor zijn rekening neemt en de wijnen hun typische robuuste kleur, diepte en structuur bezorgen. Anderzijds is er de Grenache die het boeket levert en de Mourvèdre die voor het bewaarpotentieel zorgt, en voor de tannines.
  Syrah, wat als het edelste ras geld zorgt ook voor de houdbaarheid en volle aroma's. De betere wijnmakers maken dan ook monocépages van Syrah. Wanneer ze dan op hout gelagerd worden is er een overvloed van kleur en geur in het glas.
  De Cinsault zorgt voor lichtere wijnen.
  De belangrijkste rassen zijn hier dus: Syrah, Grenache (Lledoner Pelut), Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon en Merlot.
 • Witte wijnen;
  Hier worden witte rassen verbouwd die men elders, behalve in de Provence), slechts sporadisch aantreft. Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc, Vermentino (Rolle), Bourboulenc, Picpoul, Claiertte, Macabeau, Muscat. Daarnaast zijn er de typische Chardonnay en Pinot Gris.
 • De Vin Doux Naturels (zoete wijnen) hebben een lange traditie die teruggaat naar de 13e  eeuw.
  De Languedoc-Roussillon is de grootste producent van Vin Doux Naturel in Frankrijk. De wijnen hebben volgende eigenschappen:

Ze bevatten natuurlijke suikers

Het zijn A.O.C. wijnen

Alcoholpercentage tussen de 15 en 18%

Max. rendement bedraagt 30 hl/ha.

Vooral de rode Banyuls in het uiterste zuiden nabij de Spaanse grens is wereldberoemd.

Volgens de decreten mogen deze wijnen 30 maanden op vat rijpen.

Deze zoete wijnen bestaat uit muskaatwjnen gemaakt van de Muskaatdruif die 2 variëteiten heeft: Muscat à Petits Grains en Muscat d'Alexandrie (uitsluitend toegestaan in Muscat de Rivesaltes).

Naast de Banyuls zijn er ook nog andere bekende zoete wijnen Muscat de Lunel, Muscat de Mireval, Muscat de Frontignan en Muscat de Saint-Jean-de Minervois en Muscat de Rivesaltes.

In tegenstelling tot andere wijnregio's is de jaargang hier niet zo bepalend door het grote aantal zonuren en de matige invloed van de Middellandse Zee die grote schommelingen qua kwaliteit voorkomen.
De verhouding prijskwaliteit is hier beter dan waar ook.

languedoc-roussillon