Ten westen en ten noorden van Lissabon was de Lisboa wijnregio voorheen gekendEstremadura. Er worden hier veel wijnen geproduceerd waarvan velen in coöperaties. Men vindt er een enorm variëteit aan stijlen en kwaliteiten. De “Vinho Regiona Lisboa” overheerst.
Er zijn veel windmolens te vinden in dit heuvelachtig gebied ten westen en noorden van Lissabon. Ze zorgen er ook voor dat de wijngaarden afkoelen, meer bepaald aan de kust. De “Vinho Regio Lisboa” was tot 2008 gekend als “Vinho Regional Estremadura). Vele Vinho Regional Lisboa wijnen hebben een In deze regio vindt men meer D.O.C. gebieden dan in elke andere Vinho Regional oppervlakte van Portugal. 

 • Alenquer
  Alenquer is een Portugese wijnstreek rond de stad Alenquer in de omgeving van Lissabon. De regio werd gepromoveerd tot Denominação de Origem Controlada na een wachttijd onder het I.P.R. statuut. De druiven kunnen er gemakkelijk rijpen en produceren en er worden volle rode, pittige geproduceerd. De witte wijnen zijn droog.
  Alenquer wordt beschermd tegen de ruwe Atlantische winden door de kalkachtige heuvels van de Serra de Montejunto.
  In dit milde klimaat , kunnen de druiven rijpen op uw gemak , en in het beste kan heel goed, geconcentreerde rode wijnen en witte wijnen te produceren met een goede, frisse zuren. Er zijn zeer gemotiveerd, kwaliteitsbewuste producenten in Alenquer, en enkele veelbelovende, innovatieve wijn maken.
 • Arruda
  Dit gebied ligt ten noorden van Lissabon en is genoemd naar het stadje Arruda dos Vinhos.
  De rode wijnen moeten min. 11,5% alcohol bevatten, voor de witte wijnen geld min. 11%.
  De rode wijnen moeten min. 8 maanden opgeslagen worden alvorens ze gebotteld mogen worden, de witte wijnen min. 3 maanden.
  De rode wijnen zijn licht, de witte wijnen zijn strogeel van kleur, fruitig, droog en alcoholrijk.
  Er heerst een gematigd mediterraan klimaat, beïnvloed door de Atlantische Oceaan met relatief koele zomers en niet erg koude winters.
  Voor de rode wijnen worden volgende druiven aanbevolen: Camarate, Castelão (min. 50%), Preto Martinho en Tinta Miúda.
  Voor de witte wijnen worden volgende druiven aanbevolen: Arinto, Fernão Pires, Jampal en Vital
 • Bucelas
  Dit is een kleine DOC ten noorden van Lissabon. Bucelas ligt in de vallei van de Trancão rivier waar zowel in het dal als ook tegen de hellingen wijnbouw wordt bedreven..
  Het alcoholgehalte moet min. 10,5% bedragen. De opbrengst mag max. 70 hl./ha opleveren.
  Het klimaat is in de zomer gematigd en in de winter tamelijk koud. Zowel de zomerhitte als de winterkoude worden getemperd door de winden komende van de Atlantische Oceaan.
  De bodem is het dal bestaat uit klei en zand, tegen de hellingen overheerst echter kalksteen.
  Het decreet is van toepassingen op DOC Bucelas wit en mousserend. De witte wijnen moeten min. 75% Arinto bevatten, en max. 25% mag bestaan uit Rabo de Ovelha en Esgana Cão
  Er wordt een opslag van 3 tot 8 maanden aanbevolen om wat zuur op te bouwen en de wijnen te verzachten.
  Om de wijnen het predikaat Garrafeira te geven moet hij min. 3 jaar opgeslagen worden.
  Arinho wijnen zijn ietwat te vergelijken met Duitse Riesling wijnen en zijn stro tot goudkleurig en zijn lichte, droge wijnen die fris en wat zuur zijn met een fruitaroma en een nootachtige nasmaak.
 • Carcavelos
  De wijngaarden van de Carcavelos bevinden zich tussen Lissabon en Colares, aan de kust rond Setúbal. De wijnboeren probeerden te wedijveren met de porto. Deze wijn wordt op identieke manier geproduceerd. Ze waren lang gekend omwille van zijn zoete wijnen 
 • Colares
  De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. Sedertdien worden de wijnstokken in Europa geënt op Amerikaanse onderstokken. In dit gebied wordt door mannen met grote stro hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond.
  Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel.
  Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineralige en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colares Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura.
 • Encostas de Aire
  Dit gebied bevindt zich aan de voet van kalkrijke heuvels van de Serra d'Aire en omvat de plaatsen Batalha en Vila Nova de Ourém en gedeeltelijk de plaatsen Leiria, Pomba en Porto de Mós.
  De rode wijnen moeten min. 11,5% alcohol bevatten, de witte wijnen 11%
  De opbrengst mag max. 80 hl./ha voor witte druiven en 70 hl/ha voor blauwe druiven bedragen.

  De rode wijnen moeten min. 14 maanden opgeslagen worden alvorens ze gebotteld mogen worden.
  Er heerst een gematigd mediterraan klimaat beïnvloed door de Atlantische Oceaan met relatief koele zomers en niet erg koude winters.
  Er is een kalkrijke bodem.
  De rode wijnen moeten min. 50% Baga, Castelão en Trincadeira Preta bevatten.
  De witte wijnen moeten min. 50%
  Arinto, Fernão Pires, Malvasia, Tamarez en Vital bevatten.

   
 • Lourinhã
  Ligt om het winderige westen van Óbidos. De D.O.C. is van toepassing op brandewijnen. De noord-oostelijke punt reikt uit naar de drukke vissershaven van Peniche en de Cabo Carvoeiro landtong. Noordwaarts voorbij de kaap, een eeuwenoud dennenbos, de Pinhal de Leiria franjes de surfstranden, terugdringen van de verspreiding van de duinen, het temmen van de vlagerige oceaan wind, en het beschermen van de wijngaarden
  Dit is de meest noordelijke D.O.C van “Vinho Regional Lisboa” met heuvelachtig land. De regio ligt rond de mooie, geplaveide stad Leiria, het beroemde bedevaartsoord centrum van Fátima en de prachtige kloosters in Batalha en Alcobaça, beide UNESCO Werelderfgoed sites. Zowel de witte als rode wijnen zijn licht , fris en laag in alcohol. 
 • Óbidos
  Dit gebied, met het prachtige, ommuurde middeleeuwse stadje Óbidos op de noord-westelijke flank  produceert heldere witte wijnen (waaronder Vinho Leve) alsook een aantal rode wijnen.
 • Torres Vres
  Aan de kust van de Serra de Montejunto, in DOC Torres Vedras, vooral aan de westelijke flank van de regio, waar de zeewinden het sterkst zijn. Dit is een bron van licht, droge witte wijnen, waaronder een laag alcoholgehalte wit bekend als Vinho Leve. Er zijn ook een paar lichte pittige rode wijnen te vinden terug landinwaarts, ten noorden van Alenquer.  

 

Druivenvariëteiten

 • Blauwe druiven
  Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional en Trincadeira 
 • Witte druiven
  Arinto, Fernão Pires, Malvasia, Seara-Nova en Vital
lisboa