noordwesten van Frankrijk bevindt zich de Loirestreek. De Loire is de langste rivier van Frankrijk (1012 km) en ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief op 1400 m hoogte, aan de voet van de Mont Gerbier de Jong. Het begint als een woest bergstroompje,vervolgens neemt de Loire nabij Orléans een brede bocht naar links en vindt het verder als rivier zijn weg richting Atlantische Oceaan. Het stroomgebied beslaat 1/5 van geheel Frankrijk.

De Loire stroomt door 12 departementen in 5 regio's;

  • Rhône-Alpes
    • Ardèche
    • Loire
  • Auvergne
    • Haute-Loire
    • Allier
  • Bourgogne Centre
    • Nièvre
  • Loiret
  • Loire-et-Cher
  • Indre-et-Loire
  • Pays de la Loire
    • Maine-et-Loire
    • Loire-Atlantique

Het Loiredal omvat, mede door de uitgestrektheid ervan, een sterk wisselend beeld: over vlakke oevers en zacht glooiende heuvels strekken zich wijngaarden, bossen en allerhande andere vormen van landbouw uit. De Loirestreek kreeg dan ook de bijnaam "Le Jardin De France".

De Loirestreek heeft 2 rijkdommen: de ontelbare kastelen die sinds 2000 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed vermeld staan en het assortiment unieke wijnen: rood, rosé, wit, mousserend, droog, zoet en likeurwijnen.

De wijngaarden liggen verpreid over het volledige dal, in wisselende concentraties. Sommige wijngaarden liggen tot 80 km van de rivier verwijderd. Er worden meer dan 100 verschillende wijnen geproduceerd en is de 3e grootste wijnregio van Frankrijk. Het is ook één van de oudste wijnproducerende Franse regio's.

De Loire omvat verscheidene A.O.C. wijnen. Prijs-kwaliteit kan men hier prachtige wijnen vinden die vaak jong gedronken dienen ten worden, soms enkele jaren bewaard kunnen worden.

De Route du Vin de Loire is met z'n 800 km de langste Franse wijnroute. Tijdens de route ontdekt men niet alleen de wijngaarden langs de Loire maar ook prachtige kastelen zoals deze van Chambord, Amboise en Chenonceau.  

De Loire wordt onderverdeeld in 5 grote subregio's

  • Beneden-Loire
  • Anjou & Saumur
  • Touraine
  • Centre du Loire
  • Vallée de Loire

Er is een enorm diversiteit aan wijnen in de Loirestreek. Ook op gebied van bekendheid: iedereen kent Rosé d'Anjou, Sancerre en Pouilly-Fumé maar namen als Savennières, Côteau du Layon, Bonnezeaux en dergelijke zijn niet zo gekend.

Druiven

In de Loire- streek vindt men een uniek palet aan druivenvariëteiten, wat zorgt voor de enorme diversiteit van wijnen.
Enkele grote druivenrassen hebben hier hun oorsprong gevonden, terwijl andere dan weer in het Oosten of Zuidwesten van Frankrijk hun oorsprong hadden. De grote originaliteit van de Loire wijn is dat deze wijnen grotendeels bestaan uit monocépages zoals Melon de Bourgogne en Folle Blanche in de streek van Nantes. In de regio's Anjou, Saumur en Touraine vindt men Chenin, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Gamay. In Centre zijn dit Grolleau, Pinot Meunier, Pienau d'Aunis en Romorantin.

  • Witte druiven
    • Chenin (Pineau de la Loire)
      Deze druif kent zijn oorsprong in de Loire, waar hij ook "Plant d'Anjou" genoemd werd tot in de 10e eeuw. In de 16e eeuw heeft Rabelairs zijn huidige naam gepopularisserd. Nergens elders gebruikt deze druif beter de rijkdom van de terroirs: De druif past zich uitstekend aan aan de diverse microklimaten van Anjou en Touraine en brengt een brede waaier van wijnen voort. Wanneer de druiven vroeg geoogst worden kunnen er droge wijnen van gemaakt worden of basiswijnen voor mousserende wijnen. Wanneer de druiven laat geoogst worden, bekomt men halfdroge, zoete of likeurachtige wijnen.
    • Sauvignon
      De druif wordt hoofdzakelijk in het zuidwesten (Touraine) en het centrum van de Loire (Centre) gebruikt. Het is de enige cépage die gevoelig is voor de bodem en het klimaat.
    • Chardonnay
      Komt oorspronkelijk uit de Bourgogne maar is reeds lange tijd gekend in de Loirestreek onder de naam "Auvernat". Wordt het best gebruikt in combinatie met andere cépages omdat de druif voornamelijk gebruikt wordt voor Crémant de Loire en Saumur Brut.
    • Melon de Bourgogne
      Dit is de enige druif die in de Muscadet wordt gebruikt en komt zoals de naam doet vermoeden ook oorspronkelijk uit Bourgogne. De druif werd in de regio omstreeks 1635 door de monniken hier geïntroduceerd. Het is een van de snelst rijpende druiven in de Gros Plant du Pays Nantais.
    • Folle Blanche
      Komt oorspronkelijk uit Sud-Ouest en wordt heden ten dage gebruikt voor de Gros Plant du NPays Nantais. Werd in de middeleeuwen in de regio aangeplant. De druif past zich goed aan aan de diverse microklimaten en bodems
    • Pinot Gris (Malvoisie)
      Komt oorspronkelijk uit Griekenland. Wordt gebruikt bij de productie van wijnen van Ancenis.
    • Chasselas
    • Romorantin
  • Blauwe druiven
    • Cabernet Franc (Bretons)
      Deze druif wordt ook "Bretons" genoemd omdat deze vroeger voorkwam rondom Nantes. Het is de meest gebruikte druivensoort voor wat betreft de rode wijnen. De druif komt voor in Chinon, Bourgeuil, Saint-Nicolas-de-Bourgeuil, Saumur, Saumur-Champigny, Anjou, Anjou-Villages en Touraine. Verder wordt de druif ook gebruikt bij de productie van rosé wijnen uit Anjou, Saumur en Touraine.
    • Gamay
      Deze druif wordt hoofdzakelijk gebruikt in de Touraine waar hij vaak als monocépage gebruikt wordt. Wordt ook vaak gebruikt in blends met Cabernet of Cot (Malbec)
    • Grolleau (Groslot)
      Komt oorspronkelijk uit de Touraine, zorgt voor fruitige, halfdroge rosé wijnen. Na Cabernet Franc en Gamay, is het de 3e meest aangeplante druif in de Loire- streek. Het is een krachtige wijndruif die goed is voor 1/6 van de totale wijnproductie. Voornamelijk gebruikt bij Rosé d'Anjou en meer droge wijnen als Rosé de Loire en Touraine Azay-Le-Rideau
    • Cabernet Sauvignon
      Deze druif is typerend voor de Médoc en Graves en komt het best tot zijn recht op droge bodems. Komt vooral in Anjou-Villages en Anjou-Villages Brissac voor en zorgt voor een tanninerijke structuur. Is enorm complementair met Cabernet Franc waaraan hij tannine en kleur toevoegd.
    • Pineau d'Aunis (Chenin Noir)
      Wordt vooral gecultiveerd omwille van het grote rendement. De druif is moeilijk om aan te planten en levert weinig alcohol en werd daarom grotendeels vervangen door Cabernet Franc. Vooral in de Coteaux du Loir.
    • Pinot Noir
      Komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en wordt vooral gebruikt in de Centre Loire. Past zich gemakkelijk aan alle klimaten en komt volledig tot zijn recht op kalkbodems. Is ook te vinden in het oosten van Touraine.
    • Côt (Malbec)
      Wordt vooral in de Touraine gebruikt, meer bepaald in de vallei van de Cher tot aan Montlouis, waar hij zeer concuereerd met Grolleau. Wordt vaak gebruikt in assemblages met Cabernet Franc en/of Gamay
    • Pinot Meunier
      Is vooral in de Champagne een belangrijke druif

Klimaat

De Loire-streek omvat een zeer groot aantal microklimaten, die volgens de verschillen in hoogte en oriëntatie van de helling en door een invloed van de min of meer dominerende noordoosten wind wordt betekend.

  • Anjou
    Klimaat is sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan met niet echt zware winters, warme zomers en veel zonneuren. Weinig warmteverschillen en zeer droog.
  • Saumurrois
    De heuvels remmen de westenwinden af, semi-oceanisch klimaat en duidelijke overgangen in de seizoenswijzigingen.
  • Touraine
    Vergelijkbaar met Saumurrois.
loire