Het wijngebied Lorraine strekt zich voornamelijk uit langs de Côtes-de-Meuse (inclusief) Côtes de Toul, langsheen de oevers van de Moezel. Een klein deel van de wijngaard is gelegen in de Lorraine plateau, in het dal van de Seille.
Het productiegebied omvat de departementen  Meuse, Moselle en Meurthe-et-Moselle.

Het is een van de kleinste Franse wijnregio's. Vroeger echter waren de wijngaarden van Lotharingen ennorm uitgestrekt maar omwille van de  opeenvolgende oorlogen die Frankrijk overkwam tussen de late 19e en midden van de 20e eeuw is dit enorm verminderd. In 833 omvatte Lotharingen nog 34.000 ha wijngaarden! Tegenwoordig bedraagt dit nog amper 150 ha
Hoewel het aantal wijnhuizen daalde dramatisch in deze regio worden nog diverse soorten wijnen (vin gris, rode, rosé, witte en mousserende wijnen) geproduceerd. 

Op 1 november 2003 werd het Comité des Vins de Lorraine, een groepering die de wijngaarden van de Côtes de Toul en Côtes de meuse bevat, om zo gezamenlijk de wijngaarden van Lotharingen en hun diversiteit van producten te bevorderen. De resultaten zijn veelbelovend voor de toekomst, deze wijnen zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Er heerst een getemperd oceanisch, semi-continentaal klimaat.

De bodemstructuur bestaat er uit klei en kalksteen.

Druivenvariëteiten

  • Blauw: Pinot Noir en Gamay
  • Wit: Auxerrois en Chardonnay
lorraine