Dit is meest zuidelijke subregio van Bourgogne en is gesitueerd juist onder Côte Chalonnaise en boven Beaujolais. Het ligt ten westen en noordwesten van de stad Mâcon aan de oevers van de Saône, over een gebied van 50 bij 15 km. Er worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd, maar witte wijnen vormen de meerderheid.

Er heerst een semi-continentaal klimaat dat ietwat beïnvloed wordt door de Atlantische Ocaan. Regelmatig regen in de lente, een lange warme zomer, zachte herfst en een lange koude winter. In de vroege lente kan het nog vriezen,het kan er ook flink regenen en ook zware hagelbuien kunnen er voorkomen.

Het ligt een heel stukje onder de Cote d’Or (goudkust) waar de betere wijnen vandaan komen, maar de prijs-kwaliteit verhouding van Macon wijnen is hier erg goed.
In Mâcon worden volgende druiven aangeplant: Pinot Noir en Gamay (Gamay Noir) voor rode wijnen en Chardonnay voor de witte wijnen.

De rode Mâcon- wijnen  zijn licht en meestal van de Gamay druif gemaakt en zijn het best jong te consumeren. De witte wijnen, die meestal van Chardonnay worden gemaakt hebben een fruitig karakter, door de krijtachtige grond.
In tegenstelling tot andere Bourgogne subregio’s zijn er hier geen Grand Cru of Premier Cru wijnen te vinden. De betere Mâconnais wijnen komen uit Mâcon.

Er is maximaal een opbrengst van 60 hl/ha toegestaan.

Hier worden ¾ van de witte Bourgogne wijnen geproduceerd, bijna allemaal afkomstig van coöperaties. Bepaalde coöperatieves produceren behoorlijke wijnen onder de noemer Cuvée Spéciale. Er is ook een groeiend aantal goede onafhankelijke producenten te vinden.

Er zijn ook wijnen te vinden in de Macon die verkocht worden als Bourgogne (dit zijn blends geproduceerd in verschillende delen van de Macon streek en de bredere Bourgogne regio), Bourgogne Passe-tout-grains (mengsel van Pinot Noir en Gamay), Bourgogne Aligoté, gemaakt van de Aligoté druif alsook de mousserende Crémant de Bourgogne. 

Een rode Macon wordt geserveerd op 13° C, en de witte Macon op 10° C..

A.O.C.’s

De regio is onderverdeeld in 7 stukken

 • Mâcon
  Zeldzaam, de meeste witte wijnen krijgen de A.O.C. Mâcon-Supérieur.
  Kunnen rode, witte en roséwijnen zijn.
 • Macôn Supérieur
  Deze hebben11% in plaats 10% vol. alcohol.
  De wijnen zijn prijs-kwaliteit aanvaardbaar omdat ze zeer betaalbaar zijn en een goede kwaliteit verenigen omdat ze meer zon en minder regen dan andere subregio’s in de Bourgogne krijgen. Desondanks kan men het niet vergelijken met de Nieuwe Wereld wijnen omdat Macon koeler is dan in de regio’s van de Nieuwe Wereld zodat de wijnen lichter zijn
 • Mâcon Villages
  Wijn afkomstig uit een van de 43 dorpen die in aanmerking komen. De benaming mag alleen gebruikt worden voor witte wijnen die in bepaalde geselecteerde gemeentes worden geproduceerd. Het zijn vooral droge witte wijnen. Het is toegestaan om de naam van het dorp toe te voegen op het etiket, bvb. „Macon Lugny“ of „Macon Fuisse“ indien de wjn uitsluitend met druiven uit die bepaalde geproduceerd worden, is dit niet het geval vervalt het recht om de gemeente op het etiket bij te vermelden.
  De dorpen in kwestie zijn over het volledige Maconnais gebied uitgespreid. Naar het zuiden toe is het er meer heuvelachtig. Deze hellingen bieden het beste van Maconnais aan terroir, en het is hier dat de prestigieuze dorpen van Pouilly, Vinzelles en Loche zich situeren.
  Het landschap van Maconnais bestaat uit kalksteenheuvels. Het klimaat is er gelijkaardig aan dit van de Rhône- vallei, met warmere gemiddelde temperaturen, lagere regenval en minder risico dat de wijnstokken beschadigt worden door de lentevorst. Chardonnay rijpt hier met meer succes dan verder naar het noorden, en de wijnen zijn duidelijk rijker dan deze die geproduceerd worden in Chablis.
 • Pouliiy-Fuissé
  Is een A.O.C. voor witte wijnen afkomstig van de dorpen Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson en Chaintré. De enige druif die toegestaan is Chardonnay.
  Hoewel Pouilly-Fuissé het bekendste deel van Mâconnais is, zijn er Premier Cru wijngaarden Cru binnen de AOC. De A.O.C. werd gecreëerd op 11 September 1936 en werd eenvoudig weg Pouilly, maar eenmaal de A.O.C. - wetten werden voorgelegd, werd het verdeeld in drie stukken: Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché en Pouilly-Vinzelles. Niettegenstaande het gebrek aan officiële classificatie binnen de A.O.C. hebben sommigen Pouilly-Fuissé- wijnen een betere reputatie dan andere.
 • Pouilly Loché
  Deze witte wijnen zijn uitsluitend geproduceerd met de Chardonnay druif, De bodem bestaan er uit argilo-kalk en bevinden zich in de verlenging van de Coteaux de Chaintré en Fuissé wordt geïnstalleerde, op een hoogte van 250 m ongeveer.
  De A.O.C werd op 27 april 1940 gecreëerd. De wijngaard strekt zich over 27 ha uit in de gemeentes Loché en Mâcon en produceert jaarlijks 1300 hl.
  Ten tijde van de Middeleeuw, was Loché, afhankelijk van Vinzelles. De naam Loché is afgeleid van de naam van de Romeinse villa Lopchiachum.
  De wijn wordt geserveerd op 13° C.en gaat harmonieus samen met schaaldieren, geitekaas, gevogelte van Bresse en vis in botersaus.
  Onder goede omstandigheden zal de wijn zijn karakter en aroma’s verfijnen en kan hij na een 10- tal gebruikt worden in combinatie met foie gras.
 • Pouilly Vinzelle
  Is niet zo gekend als Pouilly Fuissé. Het is reeds gekend als wijngebied sinds  het Romeinse tijdperk, en destijds had Vincella (kleine wijngaard) de specificaties behouden die nu nog gelden. Word geserveerd op 13°C en kan net als Pouilly-Linché uitstekend gecombineerd worden met schaaldieren, de plaatselijke geitekaazen, het gevogelte van Bresse en vis in botersaus. Wanneer hij goed bewaard wordt zal hij ook zijn karakter en aroma’s verfijnen zodat na een 10- tal jaar een ideale partner voor foie gras ontstaat. De bodem bestaat ook hier uit argilo-kalk en de wijngaarden liggen in het verlengde van de Côteaux de Chaintré en Fuissé op een hoogte van ongeveer 250m.
  De geografische plaats van de A.O.C. strekt zich uit over 2 gemeenten: Vinzelles en Mâcon in het  zuiden van Bourgogne
  De A.O.C zag net als Pouilly Linché het levenslicht op 27 april 1940 en vertegenwoordigt 53 ha en een productie van 2800 hl. Het maximumrendement/ha is 50 hl.
  De oppervlakte in productie: De aanduiding vertegenwoordigt 53 ha en de productie betreft 2.800 Hl. Het maximumrendement aan de hectare: Hij bedraagt 50 hl/ha.
 • Saint-Véran
  De oppervlakte bedraagt 553 ha. De wijnen mogen alleen uit de dorpen Chânes, Chasselas, Davayé, Leynes, Prissé, Saint-Amour, Saint-Vérand en Solutré komen. Er geld een maximale productie van 55 hl/ha.
  De bodem bevat graniet in het zuiden en kalk en mergel in het noorden