De Mittelrhein is het stukje, een goede 120 km,  Rijn tussen Bonn en Birgen dat bekend staat als de Rijnkloof. De rivier heeft zijn loop uitgeschuurd in het gesteente en een steile, smalle vallei gevormd met vele rotsformaties. De wijnbouw is er erg arbeidsintensief en wordt overwegend op steile hellingen met terrassen bedreven.  
Een van de talrijke legendes van dit stukje Rijn is deze van de Loreley.
Het zuidelijke deel, het Oberes Mittelrheintal, werd in 2002 uitgeroepen door UNESCO als cultureel werelderfgoed. Het vormt de kern van het wijngebied met burchten boven op de steile hellingen en middeleeuws aandoende dorpen.
Er is veel zon en men is er tegen de wind beschut, de Rijn functioneert er als warmtecollector.
De 465 ha wijngaarden zijn onderverdeeld in 2 Bereiche (Siebengebirge en Loreley), 10 Grosslagen en 111 Einzellagen. De wijnboeren oogsten gemiddeld slechts 60 hl/ha om kwaliteit te kunnen leveren.
De klei- en leisteenbodem op de steile hellingen, het warmteregulerende wateroppervlak van de Rijn- en lage opbrengst vormen de basis voor de hoge kwaliteit.
Men heeft er een voorkeur voor klassieke druivenrassen. Vooral de Riesling vindt hier ideale groeiomstigheden en staat in voor 70% van de aanplant van witte druiven. Andere witte druiven zijn de Müller-Thurgau, Kerner en Burgunder.
Voor de rode wijn gebruikt men vooral de Spätburgunder. Daarnaast zijn er de Blaue Portugieser en Dornfelder.
Enkele gekende dorpen en steden zijn Koblenz, Rüdesheim, St-Goar en Boppard.

 • Bereiche Siebengebirge
  Siebengebirge is een middelgebergte op de oostoever van de Rijn ten zuidoosten van Bonn . Dit is het kleinste en noordelijkste wijnbouwbeied van Duitsland en het enige in Noordrijn-Westfalen.

  Voor de witte wijn gebruikt men volgende variëteiten: Riesling (stelt hoge eisen aan de bodem en klimaat en kan geteeld worden in onherbergzame gebieden), Müller-Thurgau, Kerner.
  Voor de rode wijn gebruikt men vooral de Blauer Portugieser en Spätburgunder.
  Enkele gekende plaatsen zijn Köningswinter, Drachenfels en Bad Honnef
 • Bereiche Loreley
  De Loreley is een leistenen rots die deel uitmaakt van het UNESCO Wereld Erfgoed in de buurt van de St-Goarshausen,  die recht op de oostelijke oever van de Rijn 193 meter boven de zeespiegel en wordt omringd door een lus aan 3 kanten. Het uitzicht vanop de top van de Rijn bij St-Goar met de lussen en Caste Katz is fenomenaal.
  Sinds 1990 brengen de wijnproducenten wijnen op de markt onder de naam "Loreley Riesling". Dit staat synoniem voor superieure kwaliteit en grotendeels droge wijn. Alleen de betere kwaliteitswijnen hebben toestemming om "Mittelrhein-Wein e.V." op de fles te vermelden en dit na een test door de Landbouwraad van de Lorey.
  Enkele gekende plaatsen hier zijn Bornich, Braubach, Dorscheid en St-Goarshausen
mittelrhein