De regio, vroeger officieel Mosel-Saar-Ruwer, wordt sinds 1 augustus 2007 omschreven als Mosel na een wijziging in de Duitse wijnwet.  De naam Mosel-Saar-Ruwer mocht nog 2 jaar lang gebruikt worden. De Saar en Ruwer behoren tot het cultivatiegebied.
De Moezelstreek is een van de oudste wijnregio's in Duitsland en Europa. De steile hellingen van de rivier zijn dicht beplant met wijnstokken. De Moezel en zijn zijrivier Saar en Ruwer stromen door het land waarin Kelten en Romeinen 2000 jaar geleden reeds wijn cultiveerden. Mosel-Saar-Ruwer heeft de grootste export cijfers van alle Duitse wijnregio's.
Trier, een van de oudste Duitse steden is de hoofdstad van de Moezel.
Zo'n 5000 wijnbouwers zijn in 125 dorpen goed voor zo'n 9000 ha wijngaardoppervlakte langs zo'n 243 km. De Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en komt in Perl Duitsland binnen en stroomt verder tot in Koblenz, waar hij samenvloeit met de Rijn.
De Saar stroomt tussen Serrig en Konz, de Ruwer tussen Riveris en Trier.
De belangrijkste druivensoort is de Riesling die hier op de leigronden van de steile wijngaarden uitstekende groeicondities vindt. De streek is wereldwijd gekend voor hun elegante en minerale Rieslingwijnen. Een andere regionale specialiteit is de Elbing.
Verdere belangrijke witte druivensoorten zijn:  Müller-Thurgau, Rivaner, weissBurguner (Pinot Blanc) en Kerner. Belangrijke rode druivensoorten zijn Spätburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder.

De Mosel kan onverderdeeld worden in 6 Bereiche (districten)

Terassenmosel Wordt ook het district Burg Cochem genoemd. De naam is afgeleid van het feit dat  wijnbouw meestal uitsluitend op terrassen mogelijk is.
Ter hoogte van Zell wordt het moezeldal alsmaar nauwer. De wijngaarden lijken direct van de rivier op de hellingen uit te komen. De wijngaarden zijn zo steil dat de wijnstokken zich op smalle terrassen bevinden.  In dit district bevindt zich ook de steilste wijngaard van Europa, Bremmer Calmont. Op sommige plaatsen moeten de wijnbouwers heldenwerk doen om de wijnstokken te onderhouden en te kunnen oogsten.
Enkele gekende plaatsen zijn Zell, Cochem en Pommern 
Mittelmosel District Bernkastel met de meest gekende gemeenten en wijngaarden. De Mittelmosel vormt het hart van het wijnbouwgebied. Het start in Trier en eindigt in Enkirch. Er zijn zeer gekende wijndorpen gelegen die vooral wereldbekende Riesling produceren. De Romeinen die meer dan 2000 jaar terug naar de Moezel kwamen, herkenden de speciale geschiktheid van de steile rotshellingen om druivenstokken aan te planten en wijn te produceren.
Enkele gekende wijndorpen zijn Trier, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Trittenheim
Obermosel De Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en komt in Perl Duitsland binnen. Perl ligt middenin  het drielandenpunt Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De kalksteengronden zijn goed voor de Elblingdruif
Mosetlor Is een deel van de Obermosel 
Saar De Saar is een zijrivier ten zuiden van de Moezel. Doordat het Saardal rechter en breder is dan de Moezel is men er minder beschut tegen koude winden ondanks de zuidelijker ligging ten opzichte van de Mittelmosel. Er kan relatief gemakkelijk Eiswein geproduceerd worden.

Ruwertal

Het Ruwerdal is met zijn 200 ha de kleinste subregio. De smalle Ruwer wringt zichzelf vanuit Hunsrück omgeven door weiden, wijngaarden en bossen door een dichte vallei tot nabij Trier waar de Ruwer in de Moezel uitmondt.
Gekende wijndorpen zijn Waldrach, Kasel, Mertesdorf

mosel