Dit is de grootste regio voor wat betreft de Oostenrijkse kwaliteitswijnen, met als levensader de Donau. Diverse druivenvariëteiten vormen er de basis van verscheidene wijnstlijlen.Je vindt er frisse witte wijnen, elegante rode wijnen en zoete dessertwijnen.

Subregio's

 • Wachau: 1350 ha
  De Wachau is een vallei van 33 km lang en gelegen op een 80- tal km van Wenen. Hier bevindt zich de wereldbekende nauwe doorgang van de Donau tussen Melk en Krems. De wijngaarden liggen vooral op steile hellingen waarop de Grüner Veltliner en Riesling aangeplant wordt.
  Je vindt er 3 subcategorieën:
  • Steinfelder: lichte wijnen tot 11,5% alcohol
  • Federspiel: tussen 11,5 en 12,5% alcohol
  • Smaragd: Krachtige wijnen ment min. 12,5% alcohol
 • Kremstal DAC: 2250 ha
  Zo'n 80% van de totale wijngaarden zijn beplant met witte druivenrassen. De Grüner Veltliner is goed voor 51%, de Zweingelt voor 13% en als 3e de Riesling met 10%.
  De belangrijkse dorpen zijn Stein, Krems, Senfenberg, Rohrendorf, Gedersdorf en Furth
  Een wijn verkocht als DAC moet 100% Grüner Veltliner of 100% Riesling zijn. een klassieke Kremstal DAC heeft een alcoholgeshalte van 12 of 12,5% en moet droog, fris, fruitig en kruidig zijn met geurige aroma's.
  Een Kremstal DAC Reserve heeft een rijp aroma en moet min. 13% alcohol bevatten en kunnen tot 9% restsuiker bevatten. Rijping in nieuwe eiken vaten is toegestaan.
  Deze regio kan onderverdeeld worden in 3 zones:
  • in het oostelijke deel vindt men vooral lössgronden
  • in het westelijke dele vindt men rotsbodems. Typisch voor dit deel zijn steile terrasvormige wijngaarden omringd door stenen muren
  • ten zuiden van de Donau vindt men een diversiteit aan bodems.
 • Kamptal DAC: 3850 ha
  De naam  van de regio is afgeleid van de rivier Kamp. Hier zijn talrijke wijndomeinen terug te vinden en het is 1 van de grootste wijnexportgebieden uit Oostenrijk.  De belangrijkste wijndorpen zijn Langenlois, Zöbing, Gobelsburg, Kammern, Strass.
  De bodem bestaat er veelal uit löss of is rotsachtig en in sommige dele (bvb Heiligenstein) van heel oude, vulkanische oorsprong.
  De "Kamptal DAC" moet 12 - 12,5% alcohol bevatten. Deze wijnen zijn droog en van de Grüner Veltlinero en Rieseling druiven
  De "Kamptal DAC Reserve" wijnen bevatten 13% alcohol of meer. Deze wijnen moeten ook een uitgesproken regionale en rassensmaak hebben met lange afdronk.
 • Traisental DAC: 750 ha
  Het landschap van het Traisental, gelegen tussen Wachau, Kremstal en Kamptal, biedt glooiende heuvels en kleine wijngaarden. Het is de jongste en tegelijkertijd 1 van de kleinste wijnregio's van Oostenrijk. Het is ook de enige regio waar de hoeveelheid wijnstokken aanzienlijk groeien (15-20% de afgelopen jaren.
  Aan de oevers van de heldere Traisen vindt men vruchtbare velden, die geleidelijk overgaan in deels terrasvormige wijngaarden. De belangrijkste wijndorpen hier zijn: Nussdorf, Reichersdorf, Inzersdorf, Traismauer, Herzogenburg
  De wijnen hebben een eigen profiel, die hen onderscheidt van andere wijnstreken. Sinds de jaargaan 2006 komen de typisch fruitige, kruidige Grüner Veltliner en de minerale Riesling onder de naam Traisental DAC op de markt.
  De betere wijnproducenten hebben met hun Traisental DAC Grüner Veltliner en Riesling internationale faam gekregen, terwijl de dorpjes in de regio zich vooral onderscheiden door de Heurigen wijnherbergen.
  De wijnen moeten min. 12% alohol bevatten en de Reserve wijnen min. 13%.
 • Wagram: 2700 ha
  Deze subregio omvat 2 zones aan de noordzijde van de Donau. Hier vindt men vooral lösswijngaarden wat ideaal is voor de Grüner Veltliner. Verder vindt men er ook Riesling en Roter Veltliner.
  De bekendste wijndorpen zijn: Feuersbrunn, Fels, Grossriedenthal, Gösing, Kirchberg, Großweikersdorf, Klosterneuburg. In Klosterneuberg (nabij Wenen) vindt men de oudste wijnschool ter wereldd daterend uit 1860.
 • Weinviertel DAC: 15200 ha
  Dit is de grootste wijnregio van Oostenrijk met een uiteenlopend assortiment aan druivenrassen, hoewel de Grüner Veltliner ook  hier centraal staat. De belangrijkste wijndorpen zijn Röschitz, Retz, Haugsdorf, Falkenstein, Poysdorf, Herrnbaumgarten, Wolkersdorf, Mannersdorf.
  De Weinviertel DAC is altijd 100% Grüner Veltliner en wordt gekenmerkt door een bleke tot geel-groene kleur en een fruitige, kruidige smaakt. Hij is droog (max. 6gr/l restsuiker)/ Het alcoholgehalte bedraagt tussen de 12 en 13%.
 • Carnuntum: 900 ha
  Deze subregio ligt tussen Wenen en de Neusiedlersee. Belangrijkste dorpen zijn Göttlesbrunn, Arbesthal, Höflein, Petronell en Prellenkirchen.
  De bodem bestaat er uit klei en löss. Dit in combinatie met een ideaal klimaat voor rode wijn zijn goede voorwaarden voor de nationale trots van Oostenrijk, nl. de Zweigelt (kruising tussen Blaufränkisch en St-Laurent). De druif staat garant voor heerlijke wijnen met fluweelzachte tannines.De naam Zweigelt werd relatief laat, in 1975, geïntroduceerd. Voorheen was de druif gekend als Rotburger. Tegenwoordig is het de belangrijkste druif voor de productie van rode wijn in Oostenrijk (14%), gevolgd door Blaufränkisch (7%) en Blauer Portugieser (3,5%).
  In 1992 introduceerden 25 wijnbouwers de benaming "Rubin Carnuntum", tegenwoordig hebben meer dan 40 wijnhuizen dit in hun assortiment. De wijnen dienen min. 12,5% alcohol te bevatten en moeten jaarlijks voldoen aan de eisen van de Rubin- jury. De Zweigelt is de enige toegestane druif.
  In 1987 creëerden de leden van de Vereniging ter Bevordering van de wijnstreek Carnuntum voor de 1ste keer een jonge witte wijn gekenmerkt door zijn frisheid en fruitigheid. Een fusie van diverse wijnmakers om een gemeenschappelijke vinificatie voor Primeur Wijnen was er destijds nog niet in deze vorm in Oostnerijk. Sinds 1994 is er het alternatief "Primus Carnnuntum". De Primus Carnuntum is een witte Kabinett wijn, vooral gevinifieerd met Veltlner druiven uit het gebied. Het regelen van het alcoholgehalte en een jury die de wijnen proeft staat garant voor een hoge kwaliteitsstandaard.
 • Thermenregionen: 2800 ha
  Ligt aan de rand van het Wiener Wald ten zuiden van Wenen. De belangrijkste wijndorpen zijn: Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten, Baden, Sooß, Bad Vöslau, Tattendorf
  In het noorden van de regio vindt men krachtige, fruitige wijnen van de 2 inheemse druivenrassen Zierfandker en Rotgiplfe. In aanvulling vindt men ook wereldwijd geteelde zoals: Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling.
  Verder vindt men er ook Neuburger (kruising van Roter Veltliner en Riesling) en Grüner Veltliner.
  Het zuiden van de regio is vooral gekend omwille van zijn rode wijnen zoals Sankt Laurent en Pinot Noir.
  De wijnen hebben een alcoholgehalte van 13%
niederosterreich