De Oostenrijkse wijngaarden concentreren zich in het oosten van het land en strekken zich uit tot aan Slowakije, Hongarije en Slovenïe. De geografische ligging van Oostenrijk zorgt voor de typische Oostenrijkse wijnen. De warme zomerdagen en koele nachten zijn verantwoordelijk voor de unieke wijnen.
Er wordt overwegend droge witte wijn gemaakt van de Oostenrijke Grüner Veltliner en een handvol andere druivenvariëteiten, zoals de Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc. Oostenrijk heeft echter ook een grote traditie van dessertwijnen en ook enkele krachtige rode wijnen.

In 1985 was er een wijnschandaal. Er waren destijds wijnbouwers die antivries in hun wijnen mengden om deze zoeter te maken. Omdat antviries heel schadelijk is voor de gezondheid werd de hele wijnindustrie aangetast en gingen zelfs totaal onschuldige wijnboeren failliet. Tegenwoordig zijn de Oostenrijkse wijnen opnieuw hip. De export kelderde.
De Oostenrijkse autoriteiten grepen in en de wijnwetten werden veel strenger dan voorheen in die mate dat ze tegenwoordig de strengste van Europa zijn.   

Van oudsher is Oostenrijk een land van witte wijn, maar de rode wijn, en vooral deze uit het zuiden van Burgenland, worden als maar beter. Uit het noorden komen er voortreffelijke zoete wijnen. Tegenwoordig wordt in bijna iedere streek eersteklas elegant droge wijn gemaakt met body en structuur. Deze wijn is buiten de landsgrenzen echter jammer genoeg niet zo gekend, behalve in Duitsland.

Droge Oostenrijkse witte wijnen hebben de frisheid en aromatische stijl van Duitse wijnen, maar zijn steviger en meer in balans dan de wijnen van Duitsland. Ze worden in Oostenrijk zo jong mogelijk gedronken maar hij kan ook 5 jaar rijpen en indien afkomstig van een topwijngaard zelfs 10 jaar en langer.

In de jaren 90 vond er een revolutie plaats op gebied van dessertwijn: enkele belangrijke producenten gingen wijnen produceren van wereldklasse maken. Deze wijnboeren maken ook prachtige rode wijnen die bewaard worden van oorspronkelijke druiven als de Blauer Zweigelt en de Blafränkisch en van internationale variëteiten als de Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. De Oostenrijke topwijnen zijn echter niet goedkoop.

Druivenvariëteiten

Behalve de internationaal voorkomende druiven als Riesling, Sauvignon Blanc, Muskateller, Weissburgunder (Pinot Blanc), Chardonnay en Pinot Noir zijn er ook talrijke inheemse druivenrassen te vinden. Een voorbeeld hiervan is de Grüner Veltiner die ook in het buitenland heel bekend is heeft men er ook nog zeldzamere variëteiten zoals de Zierfandler, Rotgifler en Welschriesling.

Classificatie

De classificatie van de kwaliteitsklassen is vergelijkbaar met deze in Duitsland. Alle Qualitätswein moet afkomstig zijn uit een van de 16 belangrijkste wijnproducerende regio’s. of dorpen en wijngaarden in die streken en gemaakt van 1 van de 35 officieel toegestane druivenrassen of een blend ervan. Ze ondergaan een controle door het Oostenrijkse Wijnlabo die iedere wijn een kwaliteitscode op het etiket geeft wanneer de controle goed doorstaan is.

Categorieën

  • Droog en fruitig: DAC Classic, Kabinett, Wachau Federspiel
  • Krachtigere wijnen met bewaarmogelijkheden: DAC Reserve, Spatlese Trocken, Wachau Smaragd
  • Mousserende wijnen
  • Fruitige rosé
  • Lichtzoete wijnen: Spätlese, Auslese
  • Zoete dessertwijnen: Beerenauslese/BA, Ausbruch, Trockenbeerenauslese/TBA, Eiswein en Schilfwein/Strohwein
  • Kabinett: droge wijn
  • Bergwein: de wijngaard moet een helling van minstens 25% hebben
  • Reserve: de lagering moet minstens 12 maanden duren voor rode wijn en 4 maanden voor wit
  • Wanneer de letters DAC (Districtus Austriae Controlallatus) op het etiket vermeld staan, gevolgd door een regio duidt dit erop dat de wijn typisch is voor dat specifieke gebied

Types wijnen

  • Het suikergehalte in de te oogsten druiven wordt uitgedrukt in Klosterneuburger Mostwaage. KMW.
  • De wetgeving is Oostenrijk legt een aantal eisen vast:
  • Elke wijn wordt 2 maal gecontroleerd vóór deze de markt opgaat.
  • De oogst is maximaal 9000 kg druiven per Ha, ofte 6750 liter per hectare.
  • Het suikergehalte van de most wordt bepaald per kwaliteitscategorie. 
  • Prädikatswein (Wijnen met Predicaat) zijn kwaliteitswijnen die een speciale oogst en/of wijnbereiding hebben ondergaan Het is hierbij verboden om suikers toe te voegen. 

Predicaatsniveaus

  • Extra trocken: max. 4 g restsuiker
  • Trocken: max. 9 g restsuiker
  • Halbtrocken: tot 12 g
  • Spätlese: min. 19gr suiker/100gr most, gemaakt van volledig rijpe druiven
  • Auslese: min. 21gr suiker/100gr most; gemaakt van zorgvuldig gekozen rijpe trossen
  • Beerenauslese (BA): min. 25gr suiker/100gr most; gemaakt van overrijpe druiven en druiven die zijn aangetast door edele rot
  • Ausbruch: : min. 27gr suiker/100gr most; exclusief gemaakt van druiven aangetast door edele rot of ingedroogde druiven
  • Trockenbeerenauslese (TBA): : min. 30gr suiker/100gr most; gemaakt van streng geselecteerde, door edele rot aangetaste druiven
  • Eiswein: : min. 25gr suiker/100gr most; gemaakt van uitsluitend natuurlijk bevroren druiven tijdens de pluk en persing
  • Strohwein/Schilfwein: : min. 25gr suiker/100gr most; gemaakt van druiven die tenminste drie maanden zijn ingedroogd voor de persing of op strooien matjes
  • Lieblich: tot 45 g
  • Süβ: meer dan 45 g restsuiker 

Unieke rode wijnen zijn Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt laurent en Blauer Wiltbacher

oostenrijk