Pflalz ligt ten zuiden van Worms en loopt tot aan de Franse grens met de Pfälzer Wald hellingen tot in de Rijnvlakte. Men heeft er veel zonnedagen en een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C. Het is het op 1 na grootste Duitse wijngebied.
In deze regio vindt het grootste wijnfeest ter wereld plaats in Bad Dürkheim, maar is ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse, te vinden. Deze route loopt over 85 km en verbindt 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De bodem bestaat er uit bontzandsteen, kalkhoudende leem- en kleibodem, mergel en keuper met muschelkakl; geïsoleerd graniet, porfier en kleileisteen.
Er wordt 23300 ha beplant, ongeveer 1/4 van het Duitse wijngebied, en is onderverdeeld in 2 Bereiche (Mittelhaardt - Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse.
Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling. De koning van de witte wijnen is de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 ha wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat (kruising Silvaner & Weissburgunder) tot het veelzijdige witte wijn aanbod van de Pfalz. 
Rode wijnen nemen zo'n 40% van de opbrenst voor hun rekening en is daarmee het grootste gebied voor rode wijnen in Duitsland. Er is frisse Weissherbst (wijn van 1 rode druivensoort).
Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt ook voor Regent.
Enkele bekende plaatsen zijn Bad Dürkheim, Neustadt en Landau.

  • Bereich Mittelhaardt - Deutsche Weinstrasse
    Dit is het noordelijke gebied van de Deutsche Weinstrasse. De wijngaarden liggen ten noorden van Neustadt and der Weinstrasse. Op het etiket wordt dit vaak aangeduid met "Mittelhaardt".
    De door de riesling gedomineerde dorpen hebben een goede reputatie, van zuid naar noord zijn diit Ruppertsberg, Deidesheim, Forst, Wachenheim, Bad Dürkheim, Ungstein en Kallstadt.
  • Bereich Südliche Weinstrasse
    Ten zuiden van Neustadt an der Weinstrasse ligt de Südliche Weinstrasse. Lange tijd was dit gebied gekend voor zijn vele druivenrassen. Door de toenamen van de Grauburgunder en Weiser Burgunder, maar ook van Riesling, werden de wijnen uit dit gebied alsmaar populairder. De Rieslingwijnen zijn hier vaak droger dan in de rest van Duitsland.
    Dankzij het warme klimaat kan men er Spätburgunder produceren met meer dan 13% alcohol
pflalz