Pineau

des Charentes is een A.O.C. voor wijnen die geproduceerd worden in de wijngaarden van de Cognac in het westen van Frankrijk en meer bepaald in de omgeving van Grande Champagne, Petite Champagne, Borderie, Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaire.

Pineau des Charentes is een versterkte wijn verkregen verkregen door vermenging van druivenmost of gedeeltelijk gegiste verse Charentais met Cognac. De wijngaard strekt zich uit in de Charentes en Charente-Martinime en enkele steden in de Dordogne.

Volgens een legende werd de Pineau de Charentes per toeval ontdekt: Er werd een beetje wijn afgeleid van druivenmost dat nog gevuld was met brandewijn. Een paar jaar later wanneer men het vat leeg zou maken vond men een fijne, heldere vloeistof met een zachte en fruitige smaak.

De druiven worden geoogst in september en vervolgens geperst. Voor de productie van rosé Pineau wordt gebeurd er een maceratie van een paar uur alvorens de gisting begint.

Er worden vooral druiven van jonge wijnstokken gebruikt.

Pineau des Charentes is wordt gedurende min. 1 jaar, maar vaak meerdere jaren gerijpt in eiken vaten. Net als bij Cognac is het niet de gewoonte om er een jaartal bij te vermelden.
De Pineau is min. 2 jaar oud voor hij op de markt komt, de term Vieux Pineau duidt aan dat de Pineau min. 5 jaar oud is en Très Vieuw Pineau betekent dat de de min. 10 jaar is.
Zowel bij Vieux Pineau en Très Vieuw Pineau moet de veroudering in vaten merkbaar zijn In beide gevallen en herkend kunnen worden in een speciaal daarvoor opgerichte commissie.

 Het alcoholpercentage ligt meestal 17 % en 18 % vol en heeft een ongegiste suikergehalte van 125-150 g

De rosé is over het algemeen zachter en fruitiger dan de witte pineau die droger is.

Druivenvariëteiten

  • Pineau de Charentes Rosé
    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot
  • Pineau de Charentes Wit
    Ugni Blanc, Colombard, Montils en Sémillon.

Pineau des Charentes kunnen ook voorkomen in de wijn appellation "Pineau Charentais". De wijngaard heeft een klimaat Aquitaine zeeklimaat en een bodem is kalksteen en klei-kalk bodems.