Priorat

Priorato (Catalaans voor Priorat) is een klein enclave met zwarte heuvels waar reeds meer dan 8 eeuwen krachtige, dieprode en kwaliteitsvolle wijnen geproduceerd worden. De DO ligt in het district Tarragona en de laatste decennia hebben de producenten hier nieuwe technologieën beginnen toe te passen. Reeds in 1932 werd Priorat door het ministerie van Landbouw erkend als wijnzone. De 1ste regelgeving van D.O.Q. Priorat werd op 23 juli 1954 goegekeurd. In de loop der  jaren is de regelgeving 2x gewijzigd: op 13/10/1959 en 19/5/1975. In 2000 werd vanwege de grote erkenning van de kwaliteit van de wijnen door de Catalaanse regering het besluit genomen om van Priorat een gekwalificeerde wijnregio’ te maken en kreeg de regio het D.O.Q. (enkel Rioja heeft hetzelfde statuut)  label vanaf 18 december 2000.

De herkomstbenaming omvat de volgende gemeenten:
Bellmunt del Priorat , Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant, Poboleda, Porrera,
Torroja del Priorat, La Vilella Alta, La Vilella Baixa De kwaliteit van deze wijnen worden grotendeels beïnvloed door het microklimaat (Mediterraan, maar door de hoogte en ligging t.o.v. de zee beïnvloed door een zeebries in de namiddag) als het terroir (de befaamde "llicorel.la" of rode en zwarte leisteen met kleine deeltjes mica-kwartsiet die de hitte opslaan) de bovengrond bestaat uit vergane leisteen en mica die ervoor zorgen dat de wortels van de wijnstokken diep in het gesteente graven op zoek naar regenwater.
De wijnen werden echter kwalitatief tot wereldfaam gekatapulteerd door de zogenaamde "nieuwe Prioratwijnen". Deze beweging werd in gang gezet toen in 1991 de eerste wijnen (millésime 1989) van "Costers del Siurana" op de markt werden gebracht.

Priorat omvat ongeveer 1700 ha wijngaarden waarvan Garnatxa en Carinyena (Carignan) de belangrijkste druivenvariëteiten zijn. Deze druiven werden na de phylloxera- epidemie aangeplant vanaf 1950.

Er worden hoofdzakelijk rode wijnen geproduceerd.

Druivenvariëteiten

    • Wit: Garnatxa Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez
    • Blauw: Grenache, Carignan, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah

Wijntypes en alcoholgehalte

    • Wit: 13%
    • Rosé: 13%
    • Rood: 13%
    • Genorosos (type likeurwijnen met mix van variëiten): 15%
    • Rancios: (klassieke wijnen met intens gouden kleur): 15%
    • Crianza: 12 maanden op eik, 12 maanden op fles
    • Reserva: 12 maanden op eik, 24 maanden op fles
    • Gran Reserva: 24 maanden op eik, 48 maanden op fles
    • Generoso/Rancio: 48 maanden rijpen
Tags: