In de Provence kan men zowel wijnen van middelmatige kwaliteit vinden, maar er zijn ook echte pareltjes te vinden.
Onder Provence- wijnen verstaat men wijnen die komen uit een gebied dat een twintigtal km ten zuiden van Avignon begint, en in het zuiden begrensd wordt door de Middellandse Zee, in het westen door de Rhône en in het oosten door de Italiaanse grens. 

De Romeinen noemden de Provence nostra provincia (onze provincie). Daar is de naam van afgeleid.
Er wordt zeker al 2600 jaar aan wijnbouw gedaan. Doorheen de regionale geschiedenis, is wijn wijncultuur belangrijk geweest in de diverse geschiedkundige tijden zoals de Oude Grieken, Romeinen, Catalanen en Savoyards. Deze diverse groepen hebben een enorm uitgebreid gamma aan druiven geïntroduceerd die ook terug te vinden zijn in Griekse, Romeinse, Spaanse, Italiaanse en andere Franse wijnregio's. 

De Provence is gekend omwille van zijn subtropisch klimaat met ontzettend droge zomers, met af en toe een korte maar hevige regenbui. Echt veel regen valt er doorgaans enkel in het voorjaar en in de late herfst. 

De wind komt meestal uit het noorden of het zuiden. De  zuidelijke wind komt van over zee en brengt vaak wat fijn Afrikaans woestijnzand mee. De noordelijke wind is vrijwel nooit erg koud. De beruchte mistral doet zich het sterkst gelden in het westelijke deel, nabij de Rhône waar hij niet gehinderd wordt door de bergen. Meer naar het oosten zorgen de uitlopers van de Alpen ervoor dat de mistral minder vrij spel heeft. 

Er wordt in totaal 6 miljoen hl wijn geproduceerd. Het overgrote deel daarvan is VDQS, Vin de Pays of Vin de Table.
Slechts 15% van de wijnen hebben recht op een A.O.C.
De gemeenten die recht hebben op een A.O.C. liggen verspreid over het gehele gebied maar zijn hoofdzakelijk te vinden tussen Toulon en Cannes. 

Het is een van de oudste Franse wijnregio's. Het waren de Feniciërs en later de Grieken die de wijnbouw introduceerden. Provence is het meest zuidoostelijke landsdeel en voor de oerwijnbouwers het meest nabij.
Zes eeuwen v. Chr. vestigden de Romeinen er zich, die voor een verdere verbreiding van de wijncultuur zorgden.
De vele Romeinse architecturale overblijfselen waar de Provence rijk aan is herinneren aan deze tijd. 

De oogst werd gedurende lange tijd vrijwel uitsluitend ter plaatse gconsumeerd. Ze waren elders in Frankrijk en zeker in andere Europese landen nauwelijks bekend.
Door het opkomende toerisme, en de toenemende bereidheid van de consument tot experimenteren met ongekende wijnen kregen de Provence wijnen geleidelijk aan meer en meer bekendheid.
Een belangrijke stap in de grotere bekendheid is de invoering van de A.O.C. Côtes de Provence. Dit werkt onbewust immers het vertrouwen bij de consument. Het is echter een strijd van lange duur geweest om het A.O.C. label te bekomen. 

Eind 19e eeuw werd het Syndicat des Grands Crus des Côtes du Rhône et des Côtes de Provence opgericht. In deze tijd werden beide gebieden immers in 1 adem genoemd.
Er werd veel tijd besteed aan de verbetering van de wijnbouw en vinificatie. 

Een belangrijke stap op weg naar de kwaliteit kwam er door verenigde wijnbouwers uit het departement Var (hoofdstad: Draguignan) toen zij in 1931 gingen samenwerken om een betere bescherming van de herkomstbenaming te bekomen.   

In de naoorlogse jaren mocht Côtes de Provence vanaf 1955 het label V.D.Q.S. dragen.
Terzelfdertijd meenden 18 wijnbouwers dat hun wijnen een aparte onderscheiding verdienden. Ze riepen hun wijndomein uit tot "Cru Classé". De aanduiding Classé had betrekking op het feit dat dit door het Institut National des Appellations d'Origine werd erkend.
De overige wijnbouwers voelden zich gediscrimineerd en daardoor zijn de "Cru Classés" altijd omstreden gebleven omdat er behalve uitstekende wijnen ook matige exemplaren te vinden waren. Er werd in de loop ter tijden nog 3 domeinen toegevoegd wat het totaal op 21 bracht. 

Door de intreden van de A.O.C. in 1977 was deze toestand achterhaald maar enkele van de wijngoederen blijven volharden en dragen nog altijd de vermelding "Cru Classé" op het etiket.
De Provence is daarmee met Bordeaux de enige wijnregio die een classificatie heeft op basis van wijndomeinen.
De Cru Classés zijn: Domaine de l'Aumérade, Domaine de Bregançon, Clos Cibonne, Domaine de la Clapière, Domaine de la Croix, Coteaux des Ferrages, Domaine du Galoupet, Domaine de la Grande Loube, Domaine du Jas d'Eclans, Domaine de Mouvanne, Château Minuty, Clos Mireille, Domaine du Noyer, Clos du Relars,Domaine de Rimauresq, Castel Roubine, Château Sainte-Roseline, Château Saint-Martin, Domaine de Saint-Maur, Château de Selle, Domaine de la Source Sainte-Margueritte 

Er worden vooral blauwe druiven gekweekt (90% van de totale aanplant). Met de blauwe druiven worden vooral rosé wijn (80%) geproduceerd, maar er wordt ook meer en meer rode wijn geproduceerd.
De hoofdvariëteit in de Provence is de Mourvèdre welke de basis vormt voor veel rode en rosé wijnen. Vaak is dit in combinatie met Grenache en Cinsault die ook een belangrijke plaats innemen in de productie van rosé wijnen.
De Cabernet Sauvignon en Syrah  nemen ook in omvang toe. Deze laatste 2 soorten worden vooral gebruikt omwille van de internationale wijnliefhebber. Vroeger was ook Carignan een belangrijke druif maar steeds meer producenten brengen deze druif naar de achtrgrond.
Andere belangrijke variëteiten die vooral in blendings gebruikt worden zijn Braquet, Calitor, Folle en Tibouren.

Voor de witte wijnen worden vooral de variëteiten gebruikt die ook in de Rhône gebruikt worden: Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Viognier maar verder ook Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Rolle en Ugni Blanc.

De regio is vooral gekend omwille van zijn talrijke roséwijnen maar nogal wat wijnkenners zijn van mening dat de beste Provencaalse wijnen de rode kruidige wijnen zijn.

Roséwijn is goed voor iets meer dan de helft van de totale productie van Provencaalse wijnen, de rode wijnen nemen ongeveer 1/3 van de productie voor zijn rekening. Er wordt ook witte wijn geproduceerd, en dan vooral in de A.O.C. Cassis. 

Men kan in de Provence moeilijk een algemene karakterisering van de wijnen geven. De kwaliteitsverschillen zijn enorm, maar ook de bodem waarop de druivenstokken staan, druivenrassen en gebruikte combinatie, wijze van vinificatie en rijping is enorm variërend.
Bij de introductie van de A.O.C. werd gelijk een groot aantal bepalingen opgelegd zoals: 

  • Welke druivenrassen naar de achtergrond verdrongen moesten worden. De tot dan toe vaak gebruikte Carignan is daar een goed voorbeeld van.
  • Het totale aantal rassen dient te verminderen waardoor de smaak van een wijngoed in de loop der jaren aanzienlijk wijzigt.
  • Het toegestane rendement: opbrengst/ha 

De meeste Provence wijnen zijn herkenbaar aan hun typische fles. Deze flessen worden ook wel eens amfoorflessen genoemd, afgeleid van de oude amfora stenen, waarin de wijnen vroeger werden bewaard en verscheept.
Er zijn echter ook wijnhuizen, en dan vooral deze die kwaliteitswijnen produceren, die hun wijnen in Bordeaux of Bourgogne flessen op de markt brengen. Nog andere ontwikkelden een eigen apart model. 

Ongeveer 70% van de Provence wijnen wordt gevinifieerd door coöperaties. Sedert de introductie van de A.O.C. moeten de coöperaties wat terrein prijsgeven omdat nogal wat wijnboeren sindsdien hun wijn onder eigen naam op de markt brengen om zo betere prijzen te kunnen vragen. Sommige coöperaties zjn er daardoor overgegaan om de wijn voor de boeren te vinifiëren en onder de naam van het domein op de markt te brengen. 

Voor de liefhebbers van Provence wijnen is het Maison du Vin in Les Arcs de place to be om zich onder te dompelen in de immense verscheidenheid van producenten en hun wijnen van dit gebied. Er bevindt zich een overzicht van de kleine gebieden die zich bevinden tussen Aix-en-Provence in het westen en Cannes in het oosten. Er is een gratis proefruimte en met een muur van wijnen en achtergrondverlichting achter iedere fles om hun verschillende kleuren weer te geven. Dagelijks kunnen er 5 wijnen geproefd worden. De kelders zijn gevuld met wijnrekken, 1 ruimte per producent en ieder gebied binnen de A.O.C. 

provence