De Rheingau begint aan de Beneden-Main, ten zuiden van Wiesbaden op de rechteroever van de Rijn en loopt tot Lorchhausen, ten noorden van Rüdesheim. Het Rheingaugebergte, een van oost naar west lopende uitloper van de Taunus, dwingt de Rijn tot verandering van richting. Het loopt door in oostelijke richting tot Flörsheim-Wicker.
Door de beschutting van de Taunus zijn er milde winters en warme zomers met een gemiddelde jaartemperatuur van 10,6°.
De Rheingau is beplant met 3100 druivenstokken en is de bakermat van de Riesling die om en bij de 2500 ha. inneemt. De Rheingauer Riesling Route loopt over 120 km door pittoreske wijndorpen. Ook de Spätburgunder wordt, vooral in Assmanshausen, veel geteeld.
Er is 1 Bereich dat onderverdeeld is in 11 Grosslagen en 129 Einzellagen.
De bodem bestaat er uit mergelbodems: leisteen; kwartsiet; kiezel en zandsteen; leem; diepe meestal kalkhoudende bodem.
Een van de redenen waarom de Riesling zo goed getijd zijn de droge, stenige, naar het zuiden gelegen hellingen. De Rijn en zijn zijrivieren samen met de klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat dit de ideale regio voor Riesling is. In de zomer zijn de temperaturen niet zo hoog als in de zuidelijker regio's en de zonneschijn niet zo intensief wat de lange rijpingstijd ten goede komt . De Riesling kan ook veel beter dan andere rassen tegen de koude winters. Tot -20°C en wanneer het hout van de wijnstokken goed gerijpt is kan hij tot -25° C zonder grote schade overleven. Daardoor is de Riesling onlosmakelijk verbonden met de Rheingau. Daarom starten de wijnboeren meestal pas half oktober de druiven te oogsten om de lange rijpingstijd volledig te kunnen doorlopen. Dit late rijpen is niet zo vanzelfsprekend, voor 1775 wanneer op klooster Johannisberg het voordeel van late pluk werd ontdekt, waren de telers bang van edele rotting. De Rheingauer Riesling Spätlesen behoren tot de paradepaardjes van de streek.
Wijnen met de aanduiding Erstes Gewächs getuigen van de ambities van de wijnboeren om de later alsmaar hoger te leggen en buitengewone wijnen te bottelen. Deze wijnen komen uit geklasseerde Erste Lagen en worden volgens zeer strenge normen geproduceerd.
Belangrijke wijndorpen zijn Gutsschänken en Strauswirtschafen. Mooie panorama's over de Rheingau zijn te vinden aan het Niederwalddenkmal, Schloss Johannisberg, de Hallgartener Zange boven de Oestrich-Winkel

Winzersekt
Dit is een mousserende wijn vergelijkbaar met champagne. Ze worden op identieke manier geproduceerd, namelijk met de traditionele flesgisting. Champagne heeft minimaal een druk van 3,5 bar die hem onderscheidt van de mousserende wijn die waarbij meer dan 2,5 bar toegebracht vervangen wordt door kooldioxide. De Rheingau Winzersekt is een uit bepaalde gebieden voortgebrachte mousserende wijn vervaardigd uit 100% Rheingau wijn. Meestal komen de basiswijnen uit de eigen wijngaarden. De tweede gisting is belangrijk. Het is door de toevoeging van liquer de tirage (mengsel van wijn, suiker en gist) aan de wijn in gang gezet. De toegevoegde gist zet suiker om in alchohol. De mousserende wijnen moeten minstens 9 maanden rijpen

rheingau