Rheinhessen ligt tussen Alzey, Worms, Mainz en Bingen. De Rijn vormt de oostelijke en noordelijke grens van het gebied, de Rivier Nahe vormt de westelijke grens en de Bergen Haardt aan het zuiden. Het Palatinate wijngebied ligt aan het zuiden, de Rheingau aan de overkant van de Rijn in het noorden, het Nahe wijngebied in het westen. Het is de grootste wijnregio van Duitsland. De regio is ook gekend als “het land van de 1000 heuvels”.
Bijna ieder dorp kan op een lange wijnbouwtraditie rekenen. Tijdens het Romeinse Rijk werd al aan wijnbouw gedaan op de linker Rijnoever en Niersteiner Glöck, een wijngaard in Rheinhessen behoort tot de oudste van Duitsland.
Er is een ideaal wijnbouwklimaat. De Donnersberg, het Taunusgebergte en het Odenwald zorgen voor beschutting, er is weinig neerslag, de zomers zijn er warm en de winters mild.
De bodem bestaat uit Löss, zand, mergel, kalksteen, klei, bruine aarde, kwartsiet en porfier.
De regio is 26444 ha wijngaarden groot en onderverdeeld in 3 Bereiche, 24 Grosslagen en 432 Einzellagen.
De jongste jaren heeft men er klassewijnen weten voort te brengen met o.a. Rieslings. De traditionele druif van de streek, Silvaner doet het ook goed en is ondermeer bekend als RS. Van de klassieke witte druiven zijn de Bürgunder familie sterk in opkomst.
Tegenwoordig nemend de rode wijnen zijn 1/3 voor hun rekening vooral dankzij de Dornfelder.
In de jaren 90 werd een categorie goede droge wijnen in het leven geroepen, de Selection Rheinhessen. Het doel van dit programma is authentieke wijnen op het hoogste niveau voor te brengen. Zo’n 25 jaar geleden brachten producenten de eerste sekt op de markt. Ondertussen is de sekt een van de specialiteiten van de streek geworden.
Hier ligt ook de bakermat van de Liebfraumilch, een halfzoete witte wijn, die destijds gecultiveerd werd in de Lieve Vrouwekerk in Worms, wat ook de naam was van een beroemde wijngaard.

De 3 Bereiche zijn Bingen, Rheinterrasse en Wonnegau

  • Bereiche Bingen
    In het noordwesten in de richting van de Nahe rivier. Hier is Scharlachberg een zeer belangrijke wijngaard. Daar wordt een van de meest gerenommeerde Liebfraumilchwijnen namelijk Black Tower  gemaakt door de Reh-Kendermann wijnmakerij.
  • Bereiche Rheinterrasse (Nierstein)
    Hier worden de interessantste wijnen van de regio geproduceerd en goed voor 1/3 van de Riesling- wijnen. De Roter Hang (rode helling) in het noorden ligt op een zandsteen die gekend is om de beste wijnen te geven te produceren , in het zuiden de bodem dieper.
  • Bereiche Wonnegau
    Dit bereich is gesitueerd rondom de stad Worms
rheinhessen