De naam van dit gebied wordt ontleend aan de rivieren  Saale en Unstrut. De meeste wijngaardterrassen liggen in de nauwe dalen van deze rivieren. Het is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Duitsland.
De uitgebalanceerde mix van zon en koelte zorgt voor fijne, frisse wijnen. Omdat winterkoude en nachtvorst in het late voorjaar mogelijk zijn,  is wijnbouw alleen mogelijk op goed beschutte plaatsen. De hellingen met wijngaarden liggen overwegend op het zuiden. In de riviervalleien zorgen warmte-eilanden voor een bijzonder mild microklimaat. Bovendien hoort de streek met slechts 500 mm neerslag tot de droogste wijngebieden van Duitsland. De zon schijnt er zo’n 1600 uur per jaar, de gemiddelde opbrengst bedraagt er slechts 50 hl/ha..
De eerste vermelding van wijnbouw aan Saale en Unstrut dateert uit 998.
De bodem bestaat vooral uit Muschelkalk, bontzandsteen, lössleem, koperleisteen
Langs de Weinstrasse Saale-Unstrut verlopen zowel de Strasse der Romantik als de Himmelswege. Burchten en kastelen als Neuenburg of Rudelsburg, belangrijke bouwwerken als de Naumburger Dom en mystieke plaatsen als de vindplaats van de Himmelsscheibe van Nebra getuigen van de rijke culturele geschiedenis van het gebied. De ongekroonde wijnhoofdstad is Freyburg aan de Unstrut. Kenmerkend voor het gebied zijn droge wijnen met een fijne fruitigheid en tintelende frisheid.
Met ongeveer 650 hectare hoort het bij de kleinere Duitse wijngebieden is de regio onderverdeeld in 3 Bereiche, 4 Grosslagen en 34 Einzellagen.
Het grootste deel van de wijngaarden ligt in het zuiden van Sachsen-Anhalt, een paar hectare in Thüringen en Brandenburg.
Maar liefst dertig druivenrassen zijn hier te proeven en te vergelijken. De belangrijkste druif is de Müller-Thurgau die hier dankzij de geringe opbrengst opmerkelijk fijne wijnen produceert. De grote trots van de boeren aan Saale en Unstrut is hun Weissburgunder, terwijl ook Silvaner en Riesling tot de regionale klassiekers horen.
Een kwart van de aanplant bestaat uit blauwe druiven met vooral Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigelt.

De 3 Bereiche zijn Schloß Neuenburg, Thüringen, Mansfelder Seen

 • Schloß Neuenburg
  Het Schloß Neuenburg is gelegen in het zuiden van Saksen-Anhalt op de uitloper van een plateau op de oostelijke oever van de lagere Unstrut. Onder de burcht in het noorden ligt de wijnproducerende stad Freyburg, op  zeven kilometer ten noorden van Naumburg (Saale).
 • Thüringen
  Reeds 800 jaar geleden werd in de deelstaat Thüringen in de omgeving van Bad Sulza aan wijnbouw gedaan. In de middeleeuwen werden in Midden-Duitsland op 10.000 hectare wijngaarden, wijnstokken geplant in kloosters en in het bijzonder voor de productie van Messwein. Heden ten dage worden zo’n 81 ha wijnstokken beplant in Thüringen..Bad Sulza, Kaatschen, Jena en Weinar nemen zo’n 76 ha voor hun rekening.
  In de 10 einzellagen nemen de witte druiven 67% van de teelt van witte wijn voor hun rekening. De variëteiten zijn Müller Thurgau, Pinot Gris, Pinot Blanc, Kerner, WeissRiesling, Weisser Chasselas Blanc en Sauvignon.
  Als rode variëteiten worden er geteeld: Regent, Pinot Noir, Blauer Zweigelt, Dornfelder, Cabernet Dorsa.
 • Mansfelder Seen
  De Mansfelder Seen Weinstrasse loopt tussen Zappendorf im Saalkreis en Unterrißdorf in Mansfelder Land is een combinatie van huidige en vroegere wijndorpen en is 25 km lang.
  Op verharde landwegen loopt de route door de steden Zappendorf, Langenbogen, Höhnstedt, Seeburg / Rolldorp,  Aseleben, Lüttchendorf / Worms, leven tot na Unterrissdorf (een voorstad van Eisleben).
  Vanwege de specifieke klimatologische omstandigheden, veroorzaakt door de regen schaduw van de Harz, de Benedenwindse helling en de warmte-opslagcapaciteit van de Mansfeld meren, de ontwikkeling in noordelijke wijn van Duitsland regio.

De druiven voor de bekroonde wijnen gedijen op verweerde bodems van het Midden-en Neder-Buntsandstein, die gedeeltelijk zijn bedekt met klei en löss en de wijnen hun unieke karakter bezorgen.
Vandaag, zijn er 81 ha wijngaarden. Höhnstedt was en is met 64 hectare wijngaarden, de grootste wijnbouwgebied  Met 42 hectare wijngaarden Zappendorf was ooit de tweede grootste wijnproducerende dorp.
De betere droge wijnen worden verkocht in de onder de Großlagenbezeichnung "Höhnstedt Kelterberg.

saale