De A.O.C. Saint-Pourçain is gelegen rond Saint-Pourçain-sur-Sioule in de Auvergne in Frankrijk en wordt beschouwd als een deel van de Loire- wijnregio. De regio omwat 600 ha.in de Auvergne.
Het productiegebied omvat naast Saint-Pourçain-sur-Sioule  volgende gemeenten: Besson, Bransat, Bresnay, Cesset; Chantelle, Chareil-Cintrat, Châtel-de-Neuvre, Chemilly, Contigny, Deneuille-lès-Chantelle, Fleuriel, Fourilles, Louchy-Montfand, Mellard, Monétay-sur-Allier, Montord, Saulcet, Verneuil-en-Bourbonnais.

Men vindt er een 3-tal bodemtypes:

  • zand en grind
  • klei en kalksteen
  • graniet

In 1951 bekwam de regio het V.D.Q.S- label onder de naam Vins de Saint-Pourçain. In 2009 promoveerde men tot A.O.C.

Jaarlijks worden er 7 400 hl witte wijn, 5000 hl rosé en 18700 hl rode wijn geproduceerd.
Sinds 1987 wordt er een rode primeurwijn verkocht in speciaal door een tekenaar gedecoreerde flessen.

Druivenvariëteiten

  • Rode wijnen: Gamay (min. 40%) en Pinot Noir (min. 25%)
  • Rosé wijnen: Gamay
  • Witte wijnen:
    Belangrijkste: Chardonnay (min. 50%), Treassallier (Sacy - min.20%, max. 40%)
    Bijkomend: Sauvignon Blanc