De A.O.C. Saint-Pourçain is gelegen rond Saint-Pourçain-sur-Sioule in de Auvergne in Frankrijk en wordt beschouwd als een deel van de Loire- wijnregio. De regio omwat 600 ha.in de Auvergne.
Het productiegebied omvat naast Saint-Pourçain-sur-Sioule volgende gemeenten: Besson, Bransat, Bresnay, Cesset; Chantelle, Chareil-Cintrat, Châtel-de-Neuvre, Chemilly, Contigny, Deneuille-lès-Chantelle, Fleuriel, Fourilles, Louchy-Montfand, Mellard, Monétay-sur-Allier, Montord, Saulcet, Verneuil-en-Bourbonnais.
Men vindt er een 3-tal bodemtypes:
- zand en grind
- klei en kalksteen
- graniet
In 1951 bekwam de regio het V.D.Q.S- label onder de naam Vins de Saint-Pourçain. In 2009 promoveerde men tot A.O.C.
Jaarlijks worden er 7 400 hl witte wijn, 5000 hl rosé en 18700 hl rode wijn geproduceerd.
Sinds 1987 wordt er een rode primeurwijn verkocht in speciaal door een tekenaar gedecoreerde flessen.
Druivenvariëteiten
- Rode wijnen: Gamay (min. 40%) en Pinot Noir (min. 25%)
- Rosé wijnen: Gamay
- Witte wijnen:
Belangrijkste: Chardonnay (min. 50%), Treassallier (Sacy - min.20%, max. 40%)
Bijkomend: Sauvignon Blanc