Op de flanken van de noordwestelijke en westelijke uitlopers van de Alpen liggen ook wijngaarden. Van de ongeveer 2000 ha wijngaard dat deze streek rijk is, wordt in de departementen Savoie en Haute-Savoie (hoogstgelegen oostelijk deel van Frankrijk waar aan wijnbouw wordt gedaan), jaarlijks zo'n 100000 hl wijnen geproduceerd waarvan het overgrote deel wit is.

De wijngaarden liggen verspreid over een groot gebied. De wijngaarden beginnen nabij het Lac Leman (beter gekend als Meer van Genève) en spreidt zich uit tot aan de voet van de Alpen in het oosten en tot het dal van de Isère, nabij Chambéry, ongeveer 100 km ten zuiden van het Lac Leman.
De wijnen van Chambéry hebben met Crépy de meeste faam.

Andere bekende namen zijn Apermont, Chignin en Montmélian.

Buiten de Savoie kan men de wijnen moeilijk vinden. Over het algemeen zijn de witte wijnen bijzonder fris en smaakvol.
Door de enorme verspreiding van de wijngaarden en het terrein waar het werken zeer moeilijk is kan de prijs van een goede Savoie wijn aan de hoge kant liggen.

De wijngaarden lijken een lang lint van kleine gebieden in de vorm een halve maan.

Er heerst een continentaal klimaat, verzacht door de aanwezigheid van grote meren en rivieren. Aan de westkant worden de wijngaarden beschermd tegen de regenachtige westenwind door het Jura gebergte. Er is daar jaarlijks gemiddeld 1600 uren zonneschijn.

De wijngaarden liggen op een hoogte variërend tussen de 300 en 450 m.

De bodem bestaat er uit een mengsel van kalk, mergelaarde en gruiswal afkomstig van de Alpengletsjesrs.

De belangrijkste herkomstbenaming is Vin de Savoie (stille, mousserende en licht mousserende wijnen. Er zijn in totaal 18 cru's die hun naam op etiket mogen plaatsen.

De herkomstbenaming Roussette de Savoie (uitsluitend van de inheemse druif gemaakt) kent 4 cru's.

Druivenvariëteiten

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke inheemse druivensoorten:

  • witte Jacquère
  • Altesse (Rousette)
  • Gringet
  • Mondeuse

De toegestane druivensoorten zijn echter talrijk:.

  • Witte wijn
    Savoie: Aligoté, Altesse, Jacquère, Chardonnay, Malvoisie en Mondeuse
    Haute-Savoie: Molette, Gringet, Rousette d'Ayze en Chasselas
    In de l'Ain is ook Chasselas toegestaan en in de Isère Marsanne en Verdesse.
  • Rode wijnen
    Gamay, Mondeuse en Pinot Noir
    In de Savoie is ook Persan, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon toegestaan.
    In de Isère is verder ook Persan, Adaui, Servanin en Joubertin toegelaten.

Vele cru's zijn echter gereserveerd tot één druif. De Chignin-Bergeron mag uitsluitend Bergeron bevatten en de cru's Marin, Marginan en Ripalle mogen uitsluitend Chasselas bevatten.