In Steiermark ontdekt men steile wijngaarden.

De hier voorkomende druivenrassen zijn: Muskateller, Pinot Blanc (Weissburgunder) en Chardonnay (lokale benaming Morillon). Allen hebben een eigen karakter. Verder worden hier zeer lekkere Sauvignon Blanc wijnen geproduceerd. Nog andere variëteiten zijn Zweigelt, Riesling, Traminer (met variëteiten Gewürztraminer en White Traminer) en Pinot Gris.

Er is hier ook een heel speciale rosé wijn te vinden geproduceerd met de Blauer Wildbacher. Deze mag uitsluitend in Steiermark aangeduidd worden als Schilcher. De druif dateert waarschijnlijk uit de Keltische tijden en is sinds de 16e eeuw gekend in Steiermarken. Tegenwoordig groeit hij op 450 ha, (11% van de totale wijngaarden, voornamel in West-Steiermarken. De wijnen hebben een aroma van rode bessen en ene frisse, fruitige smaak. Ideale wijn voor in de zomer.

Subregio's

 • Süd Öststeiermark: 1800 ha
  De kleine wijndomeinen gevestigd op hellingen van uitgestorven vulkanen bepalen het uitzicht van het landschap. De wijngaarden zijn beplant met diverse druivenrassen. De belangrijkste zijn Traminer, Weiisburgunder, Morillon.
  De belangrijkste wijndorpen zijn: Hartberg, Fürstenfeld, Kapfenstein, St-Anna am Aigen, Klöch, Straden en Bad Gleichenberg
 • Südsteiermark: 2350 ha
  Dit is het meest pittoreske wijngebied van Oostenrijk met glooiende heuvels en pijnbomen. De allerbeste witte wijnen zoals de Welschriesling, Sauvignon Blanc, Muskateller en zelfs Chardonnay (Morillon) vindt men hier terug. Andere rasesn zijn Weissburgunder, Grauburgunder, Rheinriesling, Gelber Muskatller, Müller-Thurgau en Zweigelt.
  De belangrijkste wijndorpen zijn Gamlitz, Ratsch, Berghausen, Spielfeld, Leutschach, Kitzeck
 • Weststeiermark: 550 ha
  Hier zijn ca 450ha aangeplant met Blauer Wiltbacher die de basis vormt voor de Schilcher (rosé). De wijnen hebben een hoge zuurtegraad. Er is ook een mousserende versie van beschikbaar. Andere druiven hier zijn de Weissburgender en Morillon (5%).
  De belangrijkste dorpen zijn: Stainz, St. Stefan ob Stainz, Deutschlandsberg
steiermark