Montagne de Reims

Montagne de Reims is een gebied tussen Reims en Epernay omringd door bossen. Op de hellingen zijn de wijngaarden op krijtbodems gelegen op de lage helft van de helling, met colluvium (restanten afkomstig uit de erosie van de andere lagen),
In het Massief van St-Thierry, en in de Montagnes de Berru, is dezelfde bodem terug te vinden met een aanwezigheid van zanden.
Men kan verrast worden door de talrijke hellingen in het noorden. De druif rijpt er nochtans dank zij een bijzonder klimatologisch verschijnsel: 's avonds, gaat de koude lucht naar de vlakte naar beneden en de warme lucht die zich in dag boven de Montagne de Reims heeft gevormd gaat naar beneden op de wijngaarden. De bossen dienen als warmteregulator, een verschijnsel dat men terugvindt op bepaalde hellingen in de Alsace. Pinot Noir neemt zo’n 60% van de omzet voor zijn rekening, deze druif past zich dan ook goed aan de kalkbodems aan. De Chardonnay die vroeger rijp is, is meer te vinden op de hellingen ten oosten van het massief, goed van de westenwinden beschermd, zoals in Trépail en Villers-Marmery.
Pinot Noir levert krachtige wijnen met een vrij fijn aroma die doet denken aan rode vruchten. De term „Blanc de Noirs“ wordt steeds meer bij de cuvéenamen gebruikt om aan te duiden dat de wijn geproduceerd is met rode wijn druiven : Pinot Noir en/of Pinot Meunier.
Er kan witte wijn bekomen worden van rode druiven door er geen macération van de rode schillen in de sappen te laten plaatsvinden.
In dit gebied zijn de meeste Villages Grand Cru Classéste vinden. De wijnen uit het noorden van het gebied zijn vaak sterker en kleurrijker dan deze uit het zuiden.
Dorpen die voldoen aan het label Villages Grand Cru 100% zijn ; Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieulx, Sillery, Verzenay, Verzy, alsmede Tours-sur-Marne voor pinot noir alleen 

Cote de Blancs

Ten zuiden van Epernay, strekt de Côte des Blancs zich uit over ongeveer 15 kilometer. De Côte de Sézanne bevindt zich meer naar het zuiden over een smalle strook gedurende een vijftigtal kilometer.
De term « Blanc de Blancs » betekent dat de wijn uitsluitend met Chardonnay wordt bereid. Deze druif vormt hier dan ook meer dan 95% van de aanplant in de wijngaarden. De druif is vroegtijdig rijp en bijzonder gevoelig voor lentevorst.
De hellingen zijn naar het oosten gericht; de wijngaarden, aan zijde van deze hellingen, zijn goed afgeschermd tegen de westenwinden. De druif heeft een kalkbodem nodig
De Blanc de Blancs wijnen zijn synoniem met fijn en fris.
De wijnen op basis van chardonnay kunnen bij het proeven enorm variëren, alles is afhankelijk van hun terroir. De wijngaarden van Cramant aan het noorden geven machtigere champagnes en die van Oger zijn fijner en snijdend, wordt Avize aan het midden door de fijnheid van zijn wijnen gekenmerkt die eveneens een mooie aanwezigheid in mond hebben.  
Villages Grand Cru 100% zijn: Avize, Chouilly (voor chardonnay alleen), Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry. Het dorp beschermt Mesnil-Sur-Oger in zijn centrum een gesloten terrein van muren, een wijngaard die de basis vormt van Clos du Mesnil van het huis Krug. 

Vallée de Marne

De Marne heeft in de loopt der jaren een prachtige vallei uitgegraven.  De wijngaarden zijn behalve aan de beide kanten van de Marne n gevestigd, ook op goed uiteengezette hellingen van kleine zijrivieren zoals in het mooie dal van Belval te vinden. Ten westen van Chatillon, slaat het kalksteen zich meer diepgaand in en de bodems worden vetter, argilo-mergel.  
De zone meer aan het oosten, dichtbij Epernay, wordt de Grand Vallée de la Marne »“ genoemd. De wijnen zijn erg vergelijkbaar met deze van Montagne de Reims met 63% Pinot Noir  (tot bijna 90% rond Aÿ). Meer naar het westen vormt Pinot Meunier de meerderheid.
Ten opzichte van Pinot Noir is Pinot Meunier een eenvoudigere, krachtiger en later rijpere druif, die zich beter aan zware weersomstandigheden aanpast. Hij is eveneens fruitiger en geeft beminnelijke wijnen ook al zijnde zeer charpentés.
Bij het proeven is Pinot Meunier zeer vergelijkbaar bij Pinot Noir, hij wordt wel iets sneller ouder.
De wijnen van de rechteroevver, waarvan de hellingen beter worden uiteengezet, worden over het algemeen meer gewaardeerd dan die van de linkseroever. 
Villages Classés Grand Cru 100% zijn Aÿ-Champagne en Tours-sur-Marne (uitsluitend voor Pinot Noir), het dorp van Mareuil-sur-Aÿ (eerste wijngaard) heeft  op zijn grondgebied Clos des Goisses (Maison Philipponnat), hellingen die, met zijn afspiegeling in het water van het kanaal, de vorm van een liggende fles van champagne geeft.

Côte des Bars

Ligt in het zuiden van het productiegebied van champagne en meer bepaald in het grensgebied van de Champagne en de Bourgogne. Het is het belangrijkste gebied van de champagneproductie aan de  Aube. Je vindt er zonovergoten hellingen met een kalksteenbodem, schitterende panorama's, kleine dorpjes en schilderachtige stadjes zorgen voor de charme van het Champagnegebied. De regio is verdeeld in groene dalen van de Seine en de Aube. Bij dageraad vormt hij een echte mozaïek.
Door zij de weersomtandigheden en de bodem zijn hier vooral Pinot Noir druiven te vinden die een lichte wijn voortbrengen waar grote champagnehuizen beroep op doen om hun cuvées te versterken. 

Côte de Sézanne

Wordt ook wel eens als uitloper van de Cotés de Blancs aanzien. Dit is de nieuwste en minst bekende regio uit de A.O.C. Champagne. De eerste wijnstokken werd er pas in de jaren 60 aangeplant.
Omwille van de zuidelijke ligging worden er vooral chardonnay druiven gekweekt die volle, rijke wijnen voortbrengen.